Verdidebatt

Foreldres rettigheter i Islam

I Islam er foreldres rettigheter de som påaktes mest nest etter Guds rettigheter... Folk forventes å besøke foreldrenes graver, vedlikeholde kontakt med venner av dem, ta seg vel og slik vise at forledrene ga dem en god oppdragelse og utdannig.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Skulle en av dem (d.e. foreldrene) eller begge oppnå høy alder i din levetid, da si ikke "Uff!"" til dem (som uttrykk for klage eller utålmodighet) eller skyv dem vek, og henvend dere alltid til dem med elskverdige ord." (Al-Isra, 17:23)

I Islam er foreldres rettigheter de som påaktes mest nest etter Guds rettigheter. Foreldres rettigheter over deres barn er så viktig at `uvitenhet om typen av misgjerning` mot dem ikke ses på som et formildende forhold på linje med hva gjelder andre voldsverk. Slik er ett aspekt ved foreldres rettigheter den enkeltes ansvar for å kjenne til slike rettigheter.

"Paradis ligger under morens føtter"

Koranen har mange vers som krever som krever av muslimer at de behandler foreldrene sine med den største vennlighet, å være takknemlige for den omsorgen de har gitt dem og å adlyde dem og ta seg av dem når de blir gamle. Profeten Mohammed (fvmh) utallige uttalelser, som: "Paradis ligger under morens føtter," eller: " Å, menneske! Dine foreldre er ditt Paradis eller Helvete," eller: "Farens tilfredshet er døden til Paradis," oppmuntrer troende til å behandle sine foreldre med vennlighet og handle på måter de vil være til fredse med.

Mens Islam anser forsvar av hjemland som en stor tilbedelse (ibadah), rådet Profeten Mohammed (fvmh) noen troende som hadde aldrende foreldre med behov for omsorg, til å være hjemme og ta hånd om dem heller enn å slutte seg til hæren.

"Min Herre, ha barmhjertighet med dem, som de tok seg av meg som barn"

Foreldrene forsetter å ha rettigheter over sine barn etter døden. Folk forventes å besøke foreldrenes graver, vedlikeholde kontakt med venner av dem, ta seg vel og slik vise at forledrene ga dem en god oppdragelse og utdannig. Islam gir muslimer instruks om å be til Gud om tilgivelse for foreldrenes synder, hvis det er noen, og synliggjøre deres gode handlinger til beste for foreldrenes sjeler.

Koranen beorder videre barn til å be gode bønner for sine foreldre, og lærer dem følgende ytring: " Senk ned til dem ydmykhetens vinge av barmhjertighet med dem, og si: Min Herre, ha barmhjertighet med dem, som de tok seg av meg som barn." (Al-Isra, 17:24)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt