Verdidebatt

Artificial intelligence

Det er mange advarende og kritiske røster til utviklingen av kunstig intelligens. Ellon Musk er vel en av de mest kjente skeptikerene.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi bør lytte til ham av opplagte grunner. Han har kjennskap til hva det faktisk er, hvor langt det er kommet og i hvilken rettning det går. Konklusjonen hans er at det er farlig og vi har ikke kontroll på det.

Hva er kunstig intelligens?
Intelligens er menneskets evne til å tillegne seg kunnskap og ferdigheter. I Norge legger vi stor vekt på dette gjennom satsing i skoleverk og utdanninsinstitusjoner. Menneskets intelligens er nødvendig både for utvikling av samfunn og for den konkurransen som utspiller seg på alle nivå lokalt og globalt. Kunstig intelligens er kort sagt et program som kan tillegne seg kunnskap og ferdigheter.

Hva ser vi for oss?
Vi tenker ofte på kunstig intelligens som roboter i menneskelig skikkelse. Disse utvikles og begynner å ta form slik som «Sofia» og «Erika». Allikevel så er det ikke i robotskikkelse den kunstige intelligensen egentlig er skremmende. La oss heller se for oss hva som skjer med intelligent programvare som vi alle knytter oss til via world wide web. Det er på det området vi alle blir berørt.

Nettets innflytelse på våre liv
Hvor lenge siden er det du var fysisk i en bank? For egen del er det flere år siden. Alle mine private finansielle oppgaver utføres nå på nett. Snart har vi alle Vips og kontanter er bare stress. Vi er med andre ord helt avhengig av nettet for å ha orden på våre finanser. Bedrifter og offentlige myndigheter er enda mer avhengig av nettet enn vi er som privat personer.
Men nettet fungerer ikke i seg selv. Det kreves programvare som utfører oppgavene. Det er her kunstig intelligens kommer inn. Programvare som samler enorme mengder med informasjon og så evner å sortere og bearbeide dataene og til slutt trekke konklusjoner og komme med anbefalinger.
Foreløpig er vi kanskje mest opptatt av nettet som et sosialt møtested. Det er facebook, instagram og snapchat. Facebook-skandalen som nettopp er rullet opp gir oss et lite innblikk i hva som faktisk skjer bak kulissene. En enorm innsamling av data om oss brukere samles og selges så videre. Facebook vet mer om deg enn din egen mor! Og dette er bare begynnelsen.
Google og snapchat lokaliserer hvor du til enhver tid er. Googel har digitalisert hele verden og gir oss litt tilgang via google-map. Noe vi jo synest er artig. Samtidig er det skremmende sett i lys av overvåking og kontroll.
Nettet er på mange måter fantastisk. Det er et stort mega gigantisk bibliotek som i tillegg er lett å søke og finne frem i. Det oversetter språk og formidler informasjon og kunnskap såpass godt at mennesker blir avhengig av kontinuerlig tilgang. Nettet er også frigjørende fordi det muliggjør formidling av kunnskap fra hvert eneste individ og organisasjon som måtte ønske det.
Men nettet har også en mørk side. Det brukes til propaganda. «Fake news» og løgner skapes og distribueres ukritisk. Pornografi og annet bedervende søppel er nærmest oversvømmende og svært påtrengende. På nettet avsløres menneskets mørke og onde sider.

Programvaren
Allikevel, nettet er ingenting uten programvaren bak. Uten google, facebook, instagram, vips, bank-id, altinn med alle påfølgende programmer og apper er nettet ingenting. Det er her vi kommer til å se kunstig intelligens virkelig utfolde seg. Da som programvare som på egen hånd tilegner seg kunnskap og evner. Hva med kunstig intelligens som også utvikler egen programvare og endrer sine egne programmer? Det skjer alt i dag og da med en sterkt aksellererende utvikling. Derfor er det også farlig.

Kunstig intelligens er løsningen for en ugudelig verden
Med kunstig intelligens kan mennesket og verden ledes, styres og kontrolleres. Mennesket og verden må jo ledes. Finnes det noe bedre enn å bli ledet av kunstig intelligens? En objektiv og nøytral «instans». Kunstig inetelligens i et program som har de perfekte moralske og etiske lover og normer innebygget. Et program som er til det gode etter humanismens ånd kan være løsningen på menneskehetens problemer.
Selvsagt må det på plass noen grunnleggende ting. Det må skapes et bilde av denne programvaren. Den må gis en identitet slik at hvert enkelt menneske lett kommunisere med bildet. Det kan være Sofia, Siri eller Allah. Deretter må alle mennesker og nasjoner innrette seg under den kunstige intelligens og dette bildet. Vi må læres opp til å aksepter at dette er det beste for oss. Dette er fremtiden og Sofia eller Siri har det moralske og etiske overoppsyn med oss alle sammen.
Da kan vi kanskje klare å løse noen av de uoverstigelige utfordringene menneskeheten står overfor. Rettferdig fordeling av goder, løsning på klimakrisen og fjerne enhver form for diskriminering. Kunstig intelligens kan være den autoriteten alle statsledere bøyer seg under og slik unngår vi krig og konflikter. Det kan jo høres ut som en sosialistisk drøm. Et humanistisk utopia. Det ugudelige menneskets himmel på jord.

Menneskeheten har alvorlig store utfordringer
Vi bruker store ressurser på utdannelse, kunnskap og oppdragelse. Allikevel så løser ikke det våre problemer. Mennesket gjør feil. Mennesket er mangelfullt. Mennesket gjør ikke bare dumme ting, det gjør irrasjonelle ting. Det har tilbøyligheten til å være ondt. Grådig, griskt, misunnelig og hatefullt. Det lyver, begjærer og ødelegger.
Mennesket er med andre ord ikke godt. Mennesket er ugudelig og syndig. Men det er allikevel skapt i Guds bilde og livet selv er hellig. Det kristne livssynet vil holde dette frem.
I en sekulær virkelighet er det ikke slik. Og i en verden dominert av det sekulære meneskesynet vil et annet verdisyn og verdisett være rettningsgivende. Mennesket er et resultat av tilfeldigheter. Selv om det har sine feil og mangler så utvikler det seg. Dets egenverdi kan godt utfordres. Vi ser det angående fosterdrap, sorteringssamfunn og diskusjoenen rundt eutanasi.
Med en slik forståelse er kunstig intelligens selve redningen. «La oss skape et perfekt program som kontrollerer hvert menneske på «best mulig» vis til det gode for menneskeheten».

Mennesket forkaster Gud
Mennesket forkaster Gud men innser det åpenbare. Vi trenger noe som styrer, leder og kontrollerer oss. Etter å ha forkastet Gud vil mennesket skape sitt eget overordnede «gode» styre, slik som det selv finner for godt.
Løsningen kommer til å bli nettet og kunstig intelligens. Et overordnet program som kontrollerer alt og alle og dermed hvert enkelt menneske. Et program med etiske og moralske normer gitt av det ugudelige mennesket. Det må gis et bilde, en identitet og et navn. Bildet må utøve autoritet slik at det blir respektert. Internett har snart makt over den fysiske verden.
Det kan høres ut som en fjern fremtid, det tror ikke jeg det er. Vi ser den teknologiske utviklingen som muliggjør disse tankene. Knytter vi denne utviklingen til det profetiske ord blir både tiden vi lever i og det som snart skal skje tydeligere.

Åpenbaringsboken kap. 13 taler om dette bildet og sier: «Det forfører dem som bor på jorden, på grunn av de tegnene som ble gitt det å gjøre for dyrets øyne. Og det sier til dem som bor på jorden, at de skal gjøre et bilde av det dyret som fikk sverdhogget og ble levende igjen. 15 Og det fikk makt til å gi dyrets bilde livsånde, så at dyrets bilde til og med kunne tale, og gjøre så at alle de som ikke ville tilbe dyrets bilde, skulle drepes.»

Er dette mulig idag?
Ja det er mulig teknoligisk. Men det er ikke mulig politisk eller religiøst i 2018. Dyret som åpenbaringsboken 13 forteller om står opp av folkehavet. Det er dødelig såret. Det har ti hoder og sju horn. Det er antagelig en allianse av 10 nasjoner og har 7 fremtredende personer. Dyret står fram som den dominerende politiske makt etter en katastrofe eller krig. En situasjon som forandrer de politiske og religiøse føringene i verden.
Da er det viktig å minne om at den politiske virkeligheten vi idag har kan bli omveltet på kort kort tid.

Hva er scenariet?
Vi ser hvordan den politiske sfæren har forandret seg de siste 1 til 2 årene. En markant Trump i USA. En nærmest skummel Putin i Russland. En autoritær leder i Kina. Et midt-østen som stadig ulmer og brenner. Så kan vi holde frem Erdogan, Duterte og et lettere splittet og svakt Europa. Ting kan endre seg raskt.
Vær ikke naiv og tro at alt går til det bedre. En global katastrofe er det som skal til for at dyret skal stå frem og bildet skapes. Kunstig intelligens og autoritær kontroll, moralsk og etisk over hvert menneske må vel da være av det gode? Lett å argumentere for det etter en katastrofe eller forferdelig krig.

Er det av det gode? Nei, det går veldig galt. Alle vil ikke tilbe og godta bildet. I en særstilling står de kristne. De nekter å bøye seg for autoriteten til bildet. De nekter selvsagt å tilbe bildet og de nekter å ta noe som helst merke. Argumentet er jo hårreisende fra et sekulært ståsted – en gammel bok advarer mot det? Er det mulig? Ta en gammel bok alvorlig og tolke den så bokstavlig? Uakseptabelt. Men dyret gjør ikke noe med det. Alliansen av de 10 nasjoner og 7 ledere gjør ikke mer enn å legge et utilbørlig men resultatløst press på disse folkene. De har menneskelige begrensninger med empati og samvittighet.

Bildet derimot – som er kunstig intelligens har den endelige løsning. Uten empati og samvittighet er det uten menneskelig begrensninger. Befalingen er klar: Drep alle som ikke tilber dyret. Det er en logisk konsekvens for en programvare som er gitt autoritet og har en moral og etikk skapt av ugudelig humanisme, men som ikke har naturlige innebygde menneskelige begrensninger. Humanistene såg ikke det komme men aksepterer løsningen fordi bildet sier at det er nødvendig og eneste løsning. Dessuten kan ingen kunne stå seg mot dyret og dets bilde. Bildet har makt og autoritet. Bak alt står dragen.

Enhver kristen vet at ved dette punktet i det profetiske ord så er vi i det som kalles trengselstiden. Den første oppstandelse har sannsynlig funnet sted og Jesus Kristus som er verdens frelser kommer snart for å opprette sitt rike.
Tiden nærmer seg. Vi må minne hverandre om Herrens ord: «Men når dette begynner å skje, da rett dere opp og løft hodet! For deres forløsning stunder til.» Lukas 21:28

Vi ser ikke at det nå begynner å skje, men vi ser helt klart opptakten til det som snart skal skje.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt