Verdidebatt

Føler du deg krenket, Støre?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ja, det var både barnslig og hardt det innlegget som ble postet av selveste justisministeren for litt siden. Jeg kan forstå at det virker krenkende. Det er ikke godt å bli tillagt meninger man ikke har.

Det synes sikkert ikke justisministeren heller. Så vidt jeg har fått med meg, har hun sagt unnskyld flere ganger - ikke minst fordi innlegget ble oppfattet annerledes enn hun hadde tenkt. Men det er ikke godt nok.

Kjære politikere - kan dere slutte å krangle så mye om egne krenkelser og heller fokusere på å styre landet?

Jeg vil ikke forsvare Listhaug - jeg stemte Helsepartiet ved forrige valg. Nettopp fordi det finnes grunnleggende svakheter i helsevesenet som i mye større grad fortjener politikernes tid og oppmerksomhet enn at de fornærmer hverandre.

Hvis alle politikere som direkte eller indirekte fremstiller andre partiers meninger og politikk i et uriktig eller misvisende lys måtte gå av, ville vi trolig bli nødt til å skrive ut nyvalg på nyvalg - og vi ville antakelig hatt en mer ustabil regjering enn Italia.

Kanskje handler dette mer om sakens innhold enn om en uriktig fremstilling av motparten? Men da karikaturtegnerne krenket det som var hellig for mange muslimer, ropte de store massene "ytringsfrihet". Nå er også viktige verdier krenket - men vi snakker ikke om ytringsfrihet, bare om en uforskammet justisminister som på grunn av sin bruk av sosiale medier bør trekke seg. Javel, for så mye tåler vår ytringsfrihet her i landet. I hvert fall på Stortinget.

Jeg skjønner deg om du føler deg krenket, Støre. Men det er det så mange andre som også gjør. Tusenvis av borgere i den nasjonen som du får betalt for å tjene, lider daglig under krenkelser. Uten at de får så mye som en liten unnskyldning.

Tusenvis av unge mennesker blir mobbet på skolen, og tusenvis av voksne sliter i dag fordi de opplevde det samme i oppveksten. Men hvem krevde at mobberne skulle si unnskyld? Eller bli utvist fra skolen?

I arbeidslivet blir mange syke på grunn av mobbing og trakassering fra kolleger og ledere. Det har vært mye fokus på #metoo-varsling de siste månedene. Men arbeidstakere som varsler om andre forhold på sine arbeidsplasser, blir ofte straffet med sanksjoner fra sine ledere - som ikke sjelden presser dem ut av arbeidslivet og skaper store psykiske problemer. Men hvem krevde at lederne skulle si unnskyld? Eller trekke seg fra ledervervet?

Jeg skjønner at du føler deg krenket, Støre. Det hun sa var barnslig og ufint. Men jeg ber deg så vel som alle de andre folkevalgte om å rette fokus på det dere får betalt for å gjøre: Ta vare på befolkningen - de som selv ikke har mulighet til å påvirke sin skjebne. De som blir mobbet. De som blir trakassert. De som blir ødelagt av arbeidsgivere som ikke takler kritikk. De som har blitt krenket store deler av livet, og som så blir krenket igjen og igjen av et psykisk helsevesen som ikke fungerer.

Kjære alle politikere! Kan dere slutte å krangle med hverandre om skygger og stråmenn, og heller fokusere på å styre landet?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt