Verdidebatt

Frekkhetens nådegave - Biogen

"Biogen er et bioteknologiselskap dedikert til å utvikle nye behandlingsalternativer for å forbedre livet til pasienter som lever med nevrologiske, hematologiske og autoimmune sykdommer." Dette er hvordan dette selskapet liker å presentere seg selv. Ordene dedikert, forbedre og liv har vel sjelden vært mer malplassert.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Han ble kalt USAs mest forhatte mann, Martin Shkreli, da han tok over selskaper som lager medisin og sendte prisene for livsnødvendige medikamenter i været. På kort tid ble medisiner og preparater mange 1000% dyrere.

Mye av det samme er i ferd med å skje i Norge. Selskapet Biogen, som har utviklet medisinen Spinraza, har satt en kunstig og ikke minst skyhøy pris på denne medisinen. Dette er en medisin man må ta 7 ganger første året, så 3 ganger årlig etter det. Da ser man virkelig hvor dyrt dette blir.

Så vil kanskje noen si at man er nødt til å ta så godt betalt når det er så få som trenger medisinen - "hver dose vil jo koste mye mtp hvor mye det kostet å utvikle medisinen". Imidlertid er dette ikke et valid argument når man ser dette i lys av to ting:

1. Profitten Biogen har av dette er skyhøy til tross for at de har brukt en god del penger på å utvikle medisinen.

2. Biogen er et selskap som har fått 5 milliarder kroner av oljefondet. Det er altså dine og mine penger det er snakk om. Det er altså ikke bare tyveri, men dobbelt tyveri.

Se for deg at Per gir Kari 5000000 slik at hun kan investere i en eiendom. Ett år senere står Per på bar bakke, og Kari sier: "Du kan kjøpe eiendommen min for 10000000."

Hva Biogen er dedikerte til vet jeg ikke, men det virker ikke å være brukernes beste. De sier de vil forbedre livene til folk, men man kan vel helt klart konkludere med at de har gjort det motsatte. De har gitt et falskt håp til personer som går gjennom en tung tid.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt