Verdidebatt

Vi er alle brødre

Å ønske velkommen, beskytte og integrere migranter og flyktninger - er tema for pave Frans’ budskap i dag på den katolske Verdensdagen for flyktninger og innvandrere.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Pavens engasjement for flyktninger og migranter er sterkt og ekte. Gjennom de siste årene har han i tale og handling vist at vi alle er i samme båt, «vi er alle brødre». Under flyktningkrisen i Europa i 2015 refererte han til Matteusevangeliet; "Og herren sa: Jeg var sulten og du ga meg mat, jeg var tørst og du ga meg drikke, jeg var naken og du kledde meg.» I 2016 vasket og kysset han føttene til migranter for å vise i handling at vi er alle er like overfor Gud. I 2017 igangsatte Caritas Internationalis, på initiativ fra paven, kampanjen «Share The Journey» for å skape møteplasser og forståelse mellom flyktninger og lokalbefolkning. Gjennom å dele historier og menneskelige erfaringer, gjøres det ukjente kjent, fordommer brytes ned og forståelse bygger medfølelse og samhold.
Paven er ganske konkret i sine forslag til hvordan Kirken, verdenssamfunnet, nasjoner, lokalsamfunn og hver og en av oss kan være mer imøtekommende overfor folk som av ulike grunnet velger, eller blir tvunget, til å flytte til et annet land. Hans budskap bygger på antagelsen om at vi kan løse verdens migrasjonsutfordringer, gitt at den gode vilje er til stede. Med dette utgangspunktet foreslår han blant annet at mottakerland i Europa bør åpne flere trygge og lovlige veier inn på kontinentet, ta imot flere kvoteflyktninger, utstede humanitære visum, gi flere studentvisum, forenkle reglene for familiegjenforening, og regulere den juridiske statusen til personer som har levd ulovlig i et mottakerland i lang tid.
Paven oppfordrer oss også til å bli flinkere til å anerkjenne ferdigheter og evner i innvandrerbefolkningen. I mottakerland bør vi legge til rette for rask godkjennelse av utdannelse og dokumentasjon av kvalifikasjoner, slik at folk på flukt og immigranter kan bidra til positiv utvikling av vertslandet.
2018 blir et viktig år med tanke på situasjonen til flyktninger og migranter. To FN-avtaler om flyktninger og migranter skal signeres og implementeres. En global avtale om flyktninger og deres rettigheter, og en global avtale for trygg og velordnet migrasjon.
Caritas i flere europeiske land bruker Verdensdagen for migranter og flyktninger til å oppfordre europeiske stater til å sette rettighetene til innvandrere og flyktninger i sentrum når EUs asylsystem, Dublin-avtalen, i nær framtid skal reformeres. Avtalen er gyldig også for Norge. Caritas Norge ønsker et rettferdig asylinstitutt der mennesker behandles med verdighet.
Den katolske kirken i Norge har medlemmer med bakgrunn fra rundt 200 land. Det gjør at kirken har et sterkt og naturlig engasjement for integrering her i landet. I tråd med den katolske kirkens sosiallære, jobber Caritas' medarbeidere og frivillige hver dag med å skape et bedre samfunn der migranters rettigheter blir respektert, deres stemmer hørt og drømmer realisert. Ved våre ressurssentre rundt omkring i landet hjelper vi arbeidsinnvandrere, flyktninger, au pairer og andre migranter med å finne seg til rette i sitt nye land og skaffe seg jobb. Vi gir språkkurs, karriereveiledning i asylmottak og aktiviserer barn i kulturelle aktiviteter, og vi hjelper arbeidsinnvandrere og flyktninger i jobb ved å koble dem med arbeidslivsfaddere som allerede har godt fotfeste og nettverk i norsk arbeidsliv. Gjennom vårt internasjonale arbeid jobber vi samtidig med å gi folk alternativer til flukt ved å bekjempe sult blant mennesker som rammes av klimaendringer og konflikt, viktige årsaker til migrasjon fra Sør. Vi kjenner godt forholdene folk kommer fra, og vi hjelper dem med arbeid om de kommer til Norge.
Det er alltid en årsak til at vi mennesker flytter på oss. En forenkling og polarisering i det politiske ordskiftet kan undergrave viktige prinsipper som solidaritet og menneskelig verdighet, derfor er pavens budskap så utrolig viktig. Det er vestlig populisme, ikke migranter, som truer vestlige verdier som solidaritet, rettferdighet og verdighet. En dreining bort fra disse verdiene er oss uverdig. Pave Frans viser vei og utrykker essensen i Jesu' budskap. Å vise i handling at vi alle er brødre og søstre kan være krevende. Likevel; gleden ved å støtte andre og tørre å være nær, utvikler oss og gir oss den største glede tilbake.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt