Verdidebatt

Om «muslimfrykt» og våre holdninger til innflyttere

I 1997 ble den uttalelsen avgitt av norske kirkeledere fra alle kirkesamfunn etter initiativ fra Norsk Økumenisk Forum for Innvandringsspørsmål (som nå heter Flerkulturelt kirkelig nettverk) i Norges Kristne Råd. Fortsatt relevant i lys av rapporten om holdninger til jøder og muslimer i Norge i 2017.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Om «muslimfrykt» og våre holdninger til innflyttere.

Møtet med mennesker med en annen kulturell eller religiøs bakgrunn utfordrer oss på det første og største bud i Bibelen: «Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av all din sjel, og din neste som deg selv» (Matt 22,36-40).

Bibelens formaninger om å ta vel imot innflyttere og betrakte dem som landsmenn (3 Mos 19,33-34) viser oss hvilken holdning vi skal ha til innflyttere også i vårt land. Vi skal møte alle mennesker med den samme respekt og kjærlighet. Jesus Kristus er både kilden til denne holdningen og et eksempel til etterfølgelse.

Den siste tiden har vi sett presseoppslag om muslimfrykt blant kristne. Både muslimer som har deltatt i samfunnsdebatten, og kristne som engasjerer seg, kan fortelle om ubehagelige brev og telefoner fra mennesker som kaller seg kristne, men som ikke er innstilt på å ta vel imot muslimske innflyttere til Norge. Ut fra disse og egne erfaringer ser vi at en del kristne har fryktsomme og til dels negative holdninger overfor innflyttere generelt, og muslimer spesielt.

Muslimer i Norge har uttalt at de ønsker å bli integrert i det norske samfunn og følge norsk lov, og det er en utfordring for oss som kristne å bidra til sann kunnskap om og kjennskap til våre nye landsmenn. På denne måten kan vi snu frykt for den ukjente til en berikelse for våre liv og for samfunnet. Den som er trygg på sin egen tro, behøver ikke å frykte dem som tenker og tror annerledes. Den kristne tro knytter oss til Gud, som vil og kan snu menneskefrykt til kjærlighet. Guds kjærlighet gjør oss i stand til å elske vår neste og er den bærende kraft i kristendommen. Det er denne kjærlighet som har fått mange nordmenn til å reise til andre land og verdensdeler for å gi evangeliet videre i ord og handling.

Derfor er det et paradoks når kristne i et av verdens fremste misjonsland ikke tør eller vil forholde seg til mennesker som kommer til våre nærmiljøer fra fremmede land og kulturer. Mange av disse har aldri møtt kristne før.

Som kristne må vi gi muslimer i vårt land samme rettigheter med hensyn til religionsfrihet som vi forventer at kristne skal ha når vi er i minoritet. Møtet med muslimer på nært hold utfordrer oss til å samtale om vår tro og gi videre den kjærlighet vi har fått fra Gud.

Som ledere og forkynnere har vi et spesielt ansvar. Vi vil derfor be om at de bibelske formaninger om kjærlighet til vår neste og vårt forhold til innflyttere holdes fram og forkynnes i våre kirkesamfunn og organisasjoner.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt