Verdidebatt

Etterlysning.

Småbønder som måtte forpakte bort jordveien,fordi dere ikke kunne leve av den,les her.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg etterlyser gehør fordi regjeringen har gjort politisk anslag for at forpakteren av leiejord skal kunne få kjøpe leiejorda etter 5 år. Kan det kalles forsøk på jordran?Det fikk ikke gjennomslag i Stortinget,men forslaget kan ikke betraktes som dødt for det,for nå er det nytt storting.

Norges Bondelag har forslått å gjøre det enklere å kjøpe tilleggsjord ved å øke konsjonsfri grense til 300 mål.Betingelse, at gårdens areal grenser til leiejorda og at gården er i drift.

Regjeringen.no av 13.juni,2017.                                                   Endringer i konsesjonsloven,jordloven og odelsloven vedtatt i Stortinget.    Det fører for langt å skrive endringene her,men en sluttreplikk ." Et flertall på Stortinget har utover dette bedt regjeringen utrede konsekvensen av en videre liberalisering av konsesjonsplikten utover de lovmessige endringer som nå er vedtatt for rene skogeiendommer."

Hva skjuler seg i formuleringen,om å utrede konsekvensen av en videre liberalisering av konsesjonsplikten? Det bør småbønder som forpakter bort jordveien sin undersøke.

Nå kommer det snart en tid hvor håndarbeidejordbruk skal prioriteres for å øke karbonfangst til jord.Karbondioksyd = CO2. Det har FNklimakonferansen i Bonn nylig bestemt.                                       Se Nationen 18.november "Treårsplan for jordbruk på plass."

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt