Verdidebatt

Å tåle kritikk fra Therese Utgård

Therese Utgård hevder i VL mandag 16.10 at alle må tåle kritikk noe jeg er helt enig i. Å avlyse seminaret om homofili er lite frimodig, ja nærmest feigt. Uten å kjenne detaljene vil jeg anta at det er mer dekkende å beskrive det de opplevde som å ikke bli tålt. Det er noe annet enn kritikk. Innholdet i hennes innlegg nører opp under den antagelsen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ideologien: At mennesker som avviker fra det normale bærer en ekstra bør er helt sant og dessverre vanskelig å fjerne helt uansett årsak. Men hennes prosjekt er ikke å gi plass for forskjellighet, men mer å kjempe frem en ny virkelighetsforståelse.  Det signaliserer hun bl.a. med bruk av nyordet "hen". Nymotens ideer av typen "født i feil kropp"  er mentale konstruksjoner basert på ideer om kjønn som sosiale og emosjonelle størrelser uten kobling til fysiske realiteter. Slike tanker er lett å gripe for mennesker med et indre emosjonelt problem: Plutselig har de en ytre "forklaring" som fungerer som sannhet. Disse følelsene ble håndtert annerledes før og avvik fra kjønnsstereotypisk atferd påstår jeg ble tolerert like godt før som i dag og uten å måtte ty til kunstige inngrep på kroppen. Homofili er et eldgammelt fenomen og tvilsomt om vi plutselig har oppdaget "sannheten" så all annen tenkning er "utdatert".

Leger vil gjerne lindre smerte. Psykisk smerte må likevel håndteres annerledes enn ytre skade, ellers kan man bidra til å øke lidelsen på sikt. Det viktigste er å forstå hva som er det reelle problem. Den forståelsesrammen Utgård synes å stå for kan kalles hedonistisk sekulær-liberalisme og individualisme. Den er overfladisk og ikke testet for langtidseffekter verken på individ eller samfunn. Bak de glansbildene av ”transer” som står frem i beste sendetid er det mange, jeg påstår et flertall, som har psykiske vansker hvor ”kjønn” vel så mye kan ses på som symptom enn som årsak. Bildet er betydelig mer komplekst. Der Therese Utgård mener hun hjelper mennesker ser jeg mennesker som blir forført til skade for resten av deres liv.

Hersketeknikker: Artikkelen er stappfull av hersketeknikker og påstanden i seg selv fungerer også slik. Lege- argumentet, "påføring av skyld og skam" av typen: 'Tenk så slemt å mene noe som andre får det vanskelig av', og ikke minst offer-retorikken. Hun drar til og med den udokumenterte påstanden om at bibelsk seksualmoral (indirekte) fører til selvmord.

Unge skeive på Møre er, etter hva jeg forstår en ensartet gruppe mennesker som nå er rammet av dette seminaret som ikke ble holdt. Dette er vel et typisk eksempel på det lettkrenkede samfunn vi har utviklet. Det viktigste våpen er å ha status som offer. Da er det fritt frem for det som er kalt ”mindretallets tyranni”. Det er lettvint å skylde på andre. At skeives ”skyld og skam” kun skyldes kristenkonservatives fordømmelse er en tvilsom påstand.

Hun beskriver seg dessuten selv som offer: Hetset av bibeltro kristne. Det tror jeg så gjerne. Det er mye usaklighet i omløp, frontene er steile for det går på viktige overbevisninger på begge sider. Likevel kler det henne dårlig: Hun trenger ikke bekymre seg da hun har resten av samfunnet i ryggen og sitter trygt i sin stilling. Da slipper man å argumentere for sitt syn, men kan instruere andre i hva de burde gjøre. Spesielt hvis man samtidig kan påberope seg offerstatus.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt