Verdidebatt

Realpolitikk og parlamentarismen

AP vil øke skattene med 15 milliarder. De blå blå har gitt skatte kutt på 20 milliarder. Det er en differanse på 35 milliarder i følge Giske på dagsnytt 18. Hva betyr så dette i praksis? Nesten nada. Ingenting.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For statsbudsjettet er på ca 1500 milliarder. Når avstanden mellom våre 2 blokker i Stortinget er på beskjedne 35 milliarder av denne store potten så gir det liten utslag i realpolitikk. Dessuten går ca 90% av statsbudsjettet til faste overføringer. Det vil si til kommunene, fylkeskommuner og pensjoner blant annet. Så hva er det politikerne krangler om stadig vekk. I en slik sammenheng, nesten bagateller. Når parlamentarismen er borte slik Kåre Willoch har tidligere uttalt har velgerne reelt sett liten makt til å velge retningen på politikken. Med de stadige mindretallsregjeringene vi har hatt opp gjennom historien betyr det at sakene og programmene til partiene vi stemmer på smuldrer bort, i forhandlingene mellom de ulike partiene. Enten det blir en mindretallsregjering eller flertallsregjering bestående av flere partier. Hadde Norge hatt et 3 parti system, som for eksempel ett rødt parti, ett sentrumsparti og ett høyreparti ville velgerne hatt større reell makt og innflytelse på sine kjerneverdier og saker.

Som vi vet fra maktkampen mellom Jagland og Stoltenberg, dreide den seg for sosialøkonomen Jens å dreie AP mot høyre. Torbjørn derimot ville dra partiet til venstre. Hadde AP gått tilbake til sine kjerneverdier istedenfor å inngå forlik med de blå blå så hadde vi hatt et annet valgresultat. Når AP i tillegg stemmer for å nedlegge en hjørnesteinsbedrift som forsvaret er på Andøya, ja da ber man om bråk bokstavelig talt. Det så vi på resultatet. 70% til SP og under 10 % til høyre og AP til sammen! Det er unikt i norsk valghistorie. Paradokset er at AP har arbeid til alle som sitt motto! Da fremstår det å legge ned viktige arbeidsplasser i distriktene som skandale.

Så medisinen for AP er nettopp å distansere seg fra høyre og gå tilbake til sine kjerneverdier. I andre land stuper eller stiger børsen kraftig når det blir regjeringsbytter. I Norge ser vi ingen bevegelse. Det er en indikator på hvor liten forskjell det egentlig er mellom de ulike blokkene. Lenge leve demokratiet. For vi er heldige i kongeriket Norge som kan stole på at valget går riktig for seg.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Verdidebatt