Verdidebatt

Arbeiderpartiet og Vestlandet

Arbeiderpartiet sliter på Vestlandet, og Støre begynte valkampen med fagre løfter til vestlendingene. Men historien om søknaden om olympiade i Oslo sier noe om at AP først og fremst er et Oslo-parti.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Arbeiderpartiet og Vestlandet  

Arbeiderpartiet har tradisjonelt slitt med å sanke stemmer på Vestlandet der AP gjerne blir oppfattet som et elitistisk Oslo-parti. Ved forrige stortingsvalg gjorde Raymond Johansen et forsøk på å vinne Vestlandet, uten helt å lykkes. I Rogaland fikk for eksempel AP 22.6% av stemmene, mens Høyre fikk 30,1%. I Hordaland (og forøvrig Vest-Agder) var resultatene tilsvarende dårlige for AP, mens i Møre og Romsdal lå Støre omlag 1 % etter Høyre. Bare i Sogn og Fjordane dominerte AP (28,1%) over Høyre (19,0%).

Tallene representerer selvsagt en utfordring for partistrategene, ikke minst fordi vestlandsregionen kan komme til å avgjøre regjeringsspørsmålet, Støre må rett og slett knekke koden for Vestlandet, inkludert økonomi, kultur og mentalitet. APs valgkamp startet da også på Vestlandet med fagre løfter om politisk-økonomisk støtte av den gamle sorten; en blanding av økonomisk hjelp og statlige utbyggingsprosjekter. At det hele går sammen med klokketro på økte skatter – uten at vi helt forstår hvem som tar kostnaden for disse skattene - er en annen sak.

Det er også søknaden om vinterolympiaden i 2022, som i siste liten (1 oktober, 2014) strandet da Høyres stortingsgruppe stoppet kalaset som lett kunne komme til å koste staten 20-30 milliarder, og kanskje så mye som 50 milliarder etter de forventede overskridelsene. En eventyrlig sum – Staten bruker til sammenligning omlag 30 milliarder årlig på veier (2016)   - men det er altså på dette nivået det olympiske sirkuset befinner seg i sin overdådige, luksuriøse verden.

Hva har det med Vestlandet å gjøre? Saken er at en olympiade i Oslo ville medføre en gigantisk overføring av penger til Oslo-regionen. Sett fra Vestlandet må en spørre seg om dette er en klok måte å balansere de statlige midlene på? Arbeiderpartiet syntes å mene det: Støre og partiledelsen var etterhvert for olympiaden (Wikipedia), og partiets vestlandske alibi Hadja Tajik var etter eget utsagn positiv fordi hun var medlem av Oslo AP. Hva dette siste sier om Tajiks integritet skal jeg ikke spekulere på.

APs villige støtte til Oslo-olympiadens milliardsluk setter den bebudede støtten til Vestlandet i bengalsk lys og forteller vel tydelig at Oslo-regionen er den som står partiets hjerte nærmest.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt