Verdidebatt

FNs jordbruksorganisasjon FAO er skremt av innsektsangrep på hvete i Europa.

Titusener av hektar med hvete er ødelagt I Italia av kornrustsykdommer.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det fryktes en epidemi.En ny variant av gulrust har en kombinasjon av resistens som ikke tidligere er kjent. Det er også funnet tilfelle av nye farlige raser også i Skadinavia-også i Norge.Nationen 7.februar 2017.

Lyset i tunnelen er "humusrevolusjonen"som brer seg i verden     En medarbeider ved FNs miljøprogram UNEP,Stefan Schwarzer er medforfatter av boka "die Humusrevolution".Boka handler om hvordan skadet matjord kan bygges opp igjen gjennom kompost(permakultur),og at det samtidig er løsningen på klimaproblemet.Permakultur binder karbon.                                    Det franske landbruksinstituttet INRA er også engasjert,og en forsker reiser land og strand rundt med budskapet om humusrevolusjonen.Det legges vekt på småbruk.Det skyldes vel at  kompostjordbruk er arbeidskrevende,men gir mangedoblet avling  sammenligninget med industrijordbruket.  Min kilde:Avlingen som ble en sensasjon.Nationen 7.mai,2017.

Industrijordbruket med kunstgjødsel skader matjorda,fordi kunstgjødsel ikke inneholder alle grunnstoffene som hører med i "det naturlige" jordbruket.Gammeldags jordbruk har tradisjon på å lede kompostmateriale og ekskrementer fra dyr og mennesker tilbake til jorda,og det ble ikke insektsangrep som krevde massiv sprøyting.

Vi er nå i sjbnetider for det norske jordbruket. Det er på moten at det er samfunnsnyttig å slå sammen små-mindre og mellomstore gårder med større gårder,for det gir økt produktivitet.

Jordbrukspolitikken har gjennomtiår vært dominert av dette synet. Økonomisk underprioritering av mindre gårder,sammen med byråkratiske virkemidler har vært medvirkende til rasering av det tradisjonelle distriktsjordbruket,hvor gårdene lå som perler på en snor langs hovedveien i bygdene.

Nå skal konsesjonsloven revideres.Det må hindres at representanter for storgårdsprofilen vil nå sitt mål  ved etablert forslag om konsesjonsfri grense ved 300 mål. Sammen med forslaget om  at forpaktere av jord skal få kjøpe leiejorda etter 5 år,uten at den som leier bort jorda gir sitt samtykke,vil det rasere i bygdene. De fleste som leier jord har mindre enn 300 mål. Hvis 300målsgrensa konsesjonsfritt går igjennom, kan de fleste gjennom lovverket tilegne seg leiejorda,om de vil. Smaker ikke dette av vold ? De som forpakter bort jordveien sin,gjør det av økonomisk nød i håp om å få komme tilbake til slektsgården igjen.

Ellers har samtlige partier på Stortinget vært med på sentraliseringen av jordbruket i bygdene. Et synlig tegn er at i kjølvannet av det forsvant grendeskoler,nærbutikker,meierier,den lokale frisøren og drosjeieren osv.

Er ikke samtlige partier da populistiske når de hever røsten mot politisk sentralisering i nåtiden som om ingenting har hendt?

Men Kristelig Folkeparti har grunn til å være stolt i år. De  ønsker en redningsaksjon for melkegårder med 25 kuer.Dermed røper de at disse var i faresonen.Nationen 25.februar 2017.                               Om KrF lykkes i sin redningsaksjon,vet jeg ikke.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt