Verdidebatt

KrF burde snu i narkotikapolitikken

Vi mener rusavhengighet burde behandles mer som sykdom enn som kriminalitet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

KrFs landsmøte finner sted i Trondheim 27-30 april. På vegne av Buskerud KrF har jeg kommet med følgende tilleggsforslag til vårt partiprogram: «Det er viktig for KrF at de rusavhengige får hjelp hos det best kvalifiserte fagpersonell. Vi mener rusavhengighet burde behandles mer som sykdom enn som kriminalitet. De rusavhengige trenger tilbud og muligheter utenfor ruslivet for å endre sine vaner. Dessverre mister mange unge flere muligheter i livet når de ikke lenger har prikkfri vandel. KrF vil derfor se på mulighetene for alternativ til straff for rusavhengige.»

Dette forslaget handler på ingen måte om å legalisere narkotika! Vi ønsker ikke at staten skal tillate salg av narkotiske stoffer, da dette vil gi signaler om at narkotika er greit. I Amsterdam har en sett at legalisering har ført til en destruktiv hasjturisme og kriminelle nettverk bruker landet som et viktig ledd i å eksportere illegale stoffer.

Buskerud KrF sitt forslag er at politiet ikke lenger skal gi bøter eller prikk på rullebladet til mennesker som blir tatt for å ruse seg. I partiprogrammet ønsker vi at salg av narkotika, også i mindre kvantum skal straffes strengere, men de rusavhengige skal slippe denne byrden.
 
I Dagsavisen 12.april sier Olaug Bollestad at hun ikke tror KrFs landsmøte fullt ut vil gå for Portugal-modellen. Jeg ønsker heller ikke det. Norge skal ha sin egen modell som er tilpasset våre utfordringer, men Portugal har noen erfaringer jeg tror vi kan lære av. Portugal sluttet å straffe rusbrukere i 2001 og her er noen av deres resultater:
- Antallet som rapporterer å ha prøvd narkotika noen gang i syvende til niende klasse gikk ned fra 14,1 prosent til 10,6 prosent i perioden 2001 til 2006.
- Antall nye hiv-tilfeller gikk ned fra 1400 i 2000 til 400 i 2006.
- Antall overdosedødsfall gikk ned fra ca. 400 årlig rundt årtusenskiftet til 290 i 2006.
 
Jeg får ofte høre at Portugal har en liberal narkotikapolitikk noe jeg mener jeg er feil, Portugal har en restriktiv narkotikapolitikk. Politiet griper fortsatt inn om de tar noen for bruk av narkotiske stoffer. Disse menneskene blir da kalt inn til en obligatorisk samtale med et tverrfaglig nemd som vil veilede brukeren med mål om å hjelpe de ut av ruslivet. For noen mennesker kan denne reaksjonen fra samfunnet være mer avskrekkende enn hva et forenklet forelegg er.
 
Forståelig nok skaper ordet avkriminalisere eksem hos mange politikere, fordi en er redd dette vil gi signaler om at bruk av narkotiske stoffer er greit. Vårt forslag går ikke ut på å avkriminalisere narkotika generelt. De som selger ulovlige narkotiske stoffer skal fortsatt straffes, men brukeren må møtes med helsehjelp og flyttes fra kriminalomsorgen over til helseomsorgen.
 
Jeg tror heller ikke å gi straff er riktig vei å gå for yngre brukere som ennå ikke har kommet så langt i rusløpet. For å få unge brukere av narkotika ut av rus trenger de tilbud og muligheter utenfor ruslivet. Dessverre mister mange unge flere muligheter når de ikke lenger har prikkfri vandel.
 
I Europa er det kun Estland som har flere overdosedødsfall enn Norge. Mange narkomane har et fiendtlig bilde av politiet og av samfunnet og flere rusavhengige har tunge gjeldsbyrder på grunn av finansiering av eget bruk og bøter. Bare i Oslo og Bergen har politiet gitt bøter på 48 millioner kroner de siste 5 årene for bruk av narkotiske stoffer. Dette er bøter som gis til tungt rusavhengige mennesker som har et ønske i livet; nemlig å komme seg ut av rushelvetet. Vi mener at å møte disse menneskene med bøter som ofte samles opp til fengselsstraffer er både feil og inhumant.
 
KrF ønsker å være partiet for de mest sårbare menneskene i samfunnet. Å møte rusavhengige med straff fremfor hjelp er ikke politikk som hjelper de sårbare. Får vi flertall for dette forslaget på landsmøte kan KrF, sammen med de andre partiene som har snudd på dette området, stille seg side om side med rusavhengige. Dette er noen av de mest sårbare menneskene i samfunnet. Å stille seg utenfor denne snuoperasjonen vil kle Kristelig Folkeparti dårlig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt