Verdidebatt

Katastrofe og akuttmedisin

I spesialutdanningen i helsetjenesten er akutt, katastrofemedisin, krisepsykiatri og multiskader egne tema som inngår i den generelle operative pasientsykepleien. Gassangrep, skredulykker, krigskirurgi -alt som fører til tap av helse i et større perspektiv.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hensikten med undervisningen er selvfølgelig å forhindre død, forebygge skader, og senere fysiske og psykiske lidelser.

Førstehjelp er vesentlig ved skader. Varsling. Skuddskader har sin spesielle vei inn og ut av kroppen. Det er kompetanse som gjør organiseringen lett-alle kan prioritere og løser oppgavene i den rekkefølgen. Triage. Kommunikasjonen med andre fagfolk gjør transporten effektiv og spesialisthelsetjenesten tar i mot de involverte.

Når noen utsettes for vold, i elller utenfor hjemmet skal politiet og helsetjenesten tilkalles. Politiet kan avvæpne, der det er nødvendig, og de som er ofre kan få beskyttelse og ro i sinnet.

Like viktig som et krisesenter er helsevesenet når de skal bekrefte tilstanden. Bilder og skriftlig dokumentasjon er viktig når man skal fremstå i retten eller opprette kontakt med en advokat.

De fleste voldssaker skjer i en relasjon. Tjenestetilbudene må samordnes bedre slik at de løser årsaken, ikke symptomene. Manipulering over tid kombinert med straff hvis noen ord faller feil i overgriperens ører, gir svekkelse av dømmekraften på sikt (emosjonell trauma).

I de fleste tjenester i kommunehelsetjenesten klager det over antall aktører. BPA, hjemmesykepleie og sykehjem.

Kontinuiteten forsvinner og mange blir mer forvirret enn hjulpet. Det skaper uhelse-som ikke er hensikten.

Ved å styrke kompetansen blir hjelpen bedre. Å jobbe med mennesker har aldri vært status når det gjelder kvinneyrkene. De generere bare sykdom og elendighet. Den holdningen er feil.

Årsaken til at man fra 1980 krevde at videregående med studiekompetanse skulle være inngangsporten til sykepleietjenesten, var å etterkomme samfunnets ønske om å etablere en bedre tjeneste for borgerne.

Tidligere var den basert på enslige kvinner, som avstod fra ekteskap. Nå var den modernisert og fremtidsrettet.

Likestillingen var kommet for å bli.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt