Verdidebatt

God jul, Oda – og fire råd til voksne om alkohol i jula

Som helsesøster har jeg møtt mange som deg, Oda. De fleste tror at de er alene om å ha foreldre som drikker for mye i jula.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Du er et av mange barn som både gleder og gruer seg til jul. Du er en av mange som aldri mister tellingen over hvor mange glass mor eller far drikker.
Som helsesøster har jeg snakket med mange barn som gruer seg til jul. Jeg har hørt historier om en far, en mor eller en besteforelder som drikker for mye:
«I julen skal jeg være hos pappa. Jeg gruer meg, for da er det liksom lov å drikke fra morgen til kveld. Jeg har ikke lyst til å være hos pappa i julen, men mamma skal jo reise bort. Dessuten blir pappa så skuffet hvis jeg ikke kommer. Jeg tør aldri å legge meg før jeg vet at pappa har sovnet. Han sovner nesten alltid i stua. En gang han hadde drukket mye, falt han og slo hodet og jeg måtte hjelpe ham. Da ble jeg redd.»

Å tørre å si det til en voksen

Å snakke om det som er vanskelig kan være et første steg mot at ting forandrer seg. Mitt råd til deg, Oda, er: Snakk en voksen person, en du har tillit til. Helsesøster kan være en slik voksen.
De fleste barna tror at «det er bare hjemme hos meg det er slik». De vil gjerne at noen skal oppdage hva som skjer, men er samtidig redde for at noen andre skal få vite.
Ifølge AV·OG·TIL, en kampanjeorganisasjon som jobber for at voksne skal drikke mindre, er det slik at ett av ti barn skulle ønske at foreldrene drakk mindre øl, vin eller brennevin. Like mange har opplevd at det ble «ekkelt» fordi de voksne drakk. Det betyr at i hver skoleklasse er det to-tre barn som har hatt den opplevelsen.

Kjære voksne: Ha alkovett

Oda og andre barn skal slippe å telle hvor mye du drikker i jula. Barn skal aldri måtte ta ansvar for voksnes alkoholbruk. Derfor vil jeg si til de voksne: Ha alkovett.
  1. Tenk igjennom på forhånd om du skal drikke, og i så fall hvor mye, når det er barn til stede.

  2. Husk at barn ofte merker en endring i oppførselen din når du har drukket alkohol, og det skjer raskere enn du selv tror.

  3. Når du drikker alkohol, kan det være vanskelig å bedømme når det blir utrivelig for barna.

  4. Barn liker ikke å se at foreldrene er ruspåvirket, selv ikke en sjelden gang. Barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier.

 

Hvis jula blir tøff

Så Oda: hvis denne jula blir tøff for deg, så vit at jeg er der for deg også når du kommer tilbake på skolen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt