Verdidebatt

Visjon Norge må la seg granske

Det eneste som kan skape klarhet i forholdene rundt Jan Hanvold og Visjon Norge, er en uavhengig granskning.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det har vært en enorm interesse rundt NRK Brennpunkts dokumentar om TV Visjon Norge og Jan Hanvold. Etter anklager om rot og fusk og usannheter, har NRK nå gjort det klart at det ikke er noe uriktig i denne dokumentaren. Det ser Hanvold og hans folk ut til å være sterkt uenig i, og det har til og med vært nevnt en mulig rettsak mot NRK.

Det eneste som kan skape klarhet i forholdene rundt mannen og kanalen, er en uavhengig granskning. For enten sprer NRK usannheter eller så sprer Hanvold usannheter. Som ansvarlig redaktør traver Hanvold meget urent. Han anklager navngitte personer, vil boikotte andre kristne medier – og krydrer det med opplysninger som ikke er korrekte (pressestøtte og annet). En ansvarlig redaktør skal gi de anklagede tilsvar, altså rett til å gi sin versjon – på Hanvolds kanal. Det bryr Hanvold seg ikke om.

Hvordan er forholdet mellom kirken, kanalen og andre selskaper? Går innsamlede midler til å berike Hanvold? Sitter Hanvold på ulike sider av bordet i økonomiske spørsmål? Bidrar givere til å bygge et medieimperium som eies av en eller få personer? Alt dette finnes det svar på. Det bør være både i givernes, Hanvolds og andres interesse at dette blir klargjort og transparent.

En del ser det som kristendomsforfølgelse at kanalen nå kommer under journalistikkens lupe, ja, noen ser angrep på Hanvold som et angrep på Gud og på kristentroen. Selv de mest trofaste må forstå at selv en selvutnevnt profet må kunne bestå en sannhetstest. Han må også kunne opptre etisk både forretningsmessig og redaksjonelt. Grov utskjelling av ansatte, mediefolk og andre er ikke forenlig hverken med kristen etikk eller medieetikken.

Det er heller ikke forfølgelse når politikere hevder kanalen ikke oppfyller kravene til skattefradrag for gaver. Dette løses enkelt ved å organisere arbeidet slik at en oppfyller kravene og har rett på fradrag.

Min hovedinteresse går på det budskap Hanvold formidler, og det kan ingen granskningskomite ta seg av. De nære forbindelser mellom pengegaver, frelse og helbredelse er usedvanlig problematiske. Noen har minnet om reformasjonens store oppgjør med avlaten. Da skal en huske at de som kjøpte seg avlat, kjøpte seg til fortapelse.

Bruken av Guds navn er også alvorlig. Det påkalles, befales og analyseres gjennom bruk av Gud. Ja, en del predikanter både brøler og sjonglerer med en ordbruk som av og til kan minne om magiske formler. Ved at mennesker trer inn i Guds sted, gjøres Gud liten, feilbarlig til og en brikke i menneskelig rasjonalitet. Gud er hellig og står over all menneskers visdom.

Det bør være et krav fra alle dem som samarbeider med TV Visjon Norge å forsikre seg om at de ikke er med på noe de ikke kan stå inne for. Spørsmålene rundt mannen og kanalen er så store og uavklarte at er grunn til stor bekymring.

Det som kreves i dag er et myndig og bibellesende lekfolk som kan skille mellom bibelsk og ubibelsk, Guds tanker og mennesketanker. Det skal vi måle oss selv på. Og det skal vi måle andre på, enten det er Jan Hanvold, Tor B. Jørgensen, Kirkemøtet eller andre som setter dagsorden i det kristne Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt