Verdidebatt

Født sånn – eller blitt sånn?

Ulike følsomme temaer må kunne drøftes selv om det berører enkeltmennesker. Jeg har sett altfor mange eksempler på lek og lærd som gir seg selv og andre munnkurv fordi de er redde for å provosere og såre noen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Med såkalt stor takhøyde er Den norske kirke i ferd med å innføre en liturgi for likekjønnet ekteskap. I arbeidet med liturgien er det blitt synlig for alle at det ikke finnes et eneste utsagn i Bibelen som legitimerer slik eros-kjærlighet. Derfor må man bruke generelle ord om å elske sin neste som erstatninger i en slik liturgi.

Likekjønnet ekteskap kan aldri bli annet enn en «pirat-kopi» av et bibelsk ekteskap, der originalen fra Skaperen bevisst er fordreid av lek og lærd. Sannheten om ekteskapet kan ikke endres ved avstemning på kirkemøter. Da setter vi oss selv høyere enn Gud. Det er avgudsdyrkelse. Så tydelig vil jeg kommentere det Kristine Sandmæl (Vårt Land 22. oktober) tar opp på slutten av sitt motinnlegg til min artikkel (Vårt Land 20. oktober) om mulige årsaker til homofile følelser.

Dokumentasjon. Hensikten min var å bidra til å avlive myten om at alle homofile er født sånn. Det finnes det ikke belegg for. Teoriene florerer, men mange fagfolk mener at avvikende seksuelle følelser som regel skyldes et komplekst samspill av sosiale, psykologiske, familiære, kulturelle og kanskje biologiske faktorer som gjensidig påvirker hverandre. Og til Olav Myklebusts motinnlegg (Vårt Land 24. oktober): Det er klart at hvert menneske har sin unike historie.

En stor undersøkelse av eneggede tvillinger i Australia viste at der én av tvillingene var homofil, var det under 15 prosent der også den andre var det. Ettersom eneggede tvillinger har identiske genetiske arveanlegg, tyder undersøkelsen på at helt andre faktorer enn arv er avgjørende.
Et amerikansk legetidsskrift har publisert en oversiktsartikkel over 166 studier av gutter som var misbrukt. Disse hadde opptil sju ganger større sjanse for homofil livsstil enn andre. «FRI Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold» (LLH) sa i sitt prinsipp-program 2012-2014: «Seksualitet er ikke statisk for alle, men noe som kan forandre seg og utvikles over tid.»

Køen øker. Kompetente sjelesørgere opplever stadig større pågang av homofile og lesbiske som ønsker samtale og forbønn. Ikke alle av dem er opptatt av årsakssammenhenger. Det blir sjelden medieoppslag om dem som får erfare Kristus som livsforvandlende, også hva gjelder seksualitet. Tidligere homofile opplever det som å «banne i kirken» hvis de deler slike vitnesbyrd i homomiljøer, selv om det snakkes høyt om inkludering og aksept. Det er først og fremst disse menneskene jeg ønsker å oppmuntre med min artikkel. Se vitnesbyrd og artikler på homofili.com.

Alle har frihet til å velge samlivsform. Som kirke­politiker vil jeg likevel med stor frimodighet, men også med empati, fronte det Mesteren selv har sagt om ekteskapet. Sandmæl kaller min drøfting å «tråkke fritt rundt i hennes liv». Ulike følsomme­ temaer må kunne drøftes selv om det berører ­enkeltmennesker. Jeg har sett altfor mange eksempler på lek og lærd som gir seg selv og ­andre munnkurv fordi de er redde for å provosere og såre noen. Jesus provoserte. Han var og er radikal, men ikke liberal.

Først publisert i vårt land 27.10.2016

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt