Verdidebatt

1001 - 1002 - 1003

Det er ikke "fariseisk" av toneangivende kristne å advare mot overdrevet hierarki og farlig maktbruk. Det er ikke hovmodig å markere avsky for manipulasjon av minstepensjonister og andre med lite å rutte med. Heller ikke når de som sier ifra, selv har mye å gå på.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I en kronikk i dagens Vårt Land sammenlikner Silje Kvamme Bjørndal (tilsynelatende) en del kristenledere med fariseere som, drevet av selvrettferdighet, steiner. Steiningen av Hanvold er overskriften, og Bjørndal går i rette med en del toneangivende kristne personer som offentlig tar avstand fra Visjon Norge.

En del av Bjørndals resonnement er det enkelt for oss kristne å slutte oss til. Vi er alle syndere, og vi må huske på ensomme eldre, og så videre. Det problematiske er - etter mitt skjønn - en slags sammenblanding av kritikk, eller nødvendig oppgjør, med diverse skitten ordbruk fra alskens nettprofiler.

Det er opplagt at det kommer mye stygg ordbruk i noen sosiale medier her og der. Noe kan forklares - men ikke bortforklares - med raseri. Raseri som blant annet bunner i vonde familiesituasjoner med Visjon Norge som en slags stridens kjerne. Det er nemlig ikke bare fred og harmoni som er fruktene av denne kanalen, men dette går jeg ikke inn på nå.

Med tanke på den flora av ukvemsord og annet som får boltre seg - med risiko for regelrett lynsjestemning - var det betryggende å høre Alf Gjøsund i Dagsrevyen onsdag. Gjøsund minnet folk om at Jan Hanvold også er familiefar.

I samme dagsrevysending ble Espen Ottosen fra Norsk Luthersk Misjonssamband intervjuet. Jeg så en ydmyk og samtidig tydelig kritisk Ottosen. Det er viktig for norske kristne - kanskje også for enheten i evangeliet - at kjente konservative kristne drar opp klare grenser mot herlighetsteologiens hovedaktører. Og mot maktmisbruk eller farlige bibelske tolkninger for øvrig. Ottosen sier det han mener - og det han bør si.

Jeg vil ikke være med på Bjørndals skildring av noen av landets beste undersøkende journalister: At NRK Brennpunkt blant annet framstilte Visjon Norges givere som en nærmest utelukkende stakkarslig gruppe.

Det er like fullt tilfelle at mye av inntektsgrunnlaget - til trosbevegelsens TV-kanal - baseres på (ofte store) deler av pensjonisters formue og inntekt. Det er et faktum at mange innsamlingsaksjoner utføres med til dels manipulative metoder. Dette har jeg pekt på i noen år. Selv har jeg møtt på manipulasjon i en mer privat del av livet. Jeg kjenner igjen lusa på gangen - også når trosbevegelsen boltrer seg i våre dager.

Alle kan vi - også minstepensjonister og andre med lite å rutte med - la oss manipulere. Det går an å ta feil. Man er ikke nødvendigvis dum eller stakkarslig, men man kan bli utnyttet. Det er ikke like lett for folk å innrømme at de er blitt lurt. Nettopp fordi det er flaut - og fordi en del mennesker vil kalle dem dumme. Kanskje de samme menneskene som hetser Hanvold verst nå? Men da er de kanskje omtrent like banale i sin virkelighetsforståelse som noen av fundamentalistene.

Jeg stiller meg også undrende til Bjørndals kunnskapsgrunnlag. Hvor godt kjenner hun til Jan Hanvolds og Visjon Norges historie?

For øvrig vil jeg minne om at det fins andre lyd- og bildemedier i Norge med kristen profil. Radiokanalen P7, blant annet. Og Evangeliesenteret og noen til hadde TV-arbeid før Visjon Norge kom på banen.

Bjørndal og andre bør være forsiktige. Ordvalg som steining passer som fot i hose med usaklige fundamentalisters retorikk. Ikke la dere bruke i noen form for mytespinning av Hanvold - som sier at media "åndelig voldtar" og "korsfester ham". Eller av noen titalls av hans nærmeste venner - som får det til å se ut som de er flere og har mer rett enn tilfellet er, ved sin og Hanvolds blokkering av meningsmotstandere, og ukritiske innbyrdes hylling, i sosiale medier.

Støtt heller andre, mindre herlighetsteologisk baserte, mediekanaler og -bedrifter. Og - mange av dere kristenledere - vær så snill å skaffe dere litt mer kunnskap før dere uttaler dere.

Sigmund Ådnøy
Skribent, kristen og tidligere Visjon Norge-giver

(Tidligere ansvarlig, Facebook-siden Nei til Visjon Norge)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt