Skrevet sammen med Magnus Weggesrud. Nestleder i Senterungdommen
Emil Andrè Erstad (KrF) tok i sin spalte (Vårt Land 17. oktober) et oppgjør med sin fortid i Senterpartiet og det han mener er et perspektivløst syn på samfunnet. Teksten fremstår mest som en kritikk av en karikert utgave av partiet.
Dessverre blir analysen for tendensiøs, anklagende og overfladisk til at den kan betegnes som et konstruktivt bidrag til debatt.
Folk vil nok bruke forskjellige ord til å beskrive Senterpartiets ideologi. Partiet bekjenner seg ikke til noen av -ismene. Det kan da heller ikke være noe stort poeng og mål i seg selv. Gjør mangelen på ett beskrivende ord oss perspektivløse? Det har vi vanskelig for å se.
Senterpartiet har i aller høyeste grad en helhetlig ideologi. Uavhengig av hvem i partiet du spør, tror vi du vil få noen felles svar som handler om folkestyre, ansvarlige enkeltmennesker som tar ansvar for seg selv og andre, bærekraftig forvaltning av naturressurser og et mål om sosial og geografisk utjevning. Politikken som føres av Sp i praksis, er en naturlig konsekvens av den ideologien som ligger til grunn. Vi opplever dessuten at vi har et stort ideologisk og verdimessig fellesskap med KrF.
Nær folk. Vi mener avgjørelser blir best når de blir gjort av, eller nær, folkene det gjelder. Det er ikke sjokkerende at også britiske EU-kritikere yter motstand mot å bli sentralstyrt av et lite demokratisk og fjernt organ. Man skal kjenne særdeles dårlig til Sps historiske syn på Efor å mene at det er populisme når vi nå er kritiske til EU-prosjektet. Vi mener nasjonalstaten gir et godt utgangspunkt for internasjonalt samarbeid. I våre øyne er den fortsatt den beste rammen for både folkestyre og velferdssamfunn.
Det er helt riktig at Senterpartiet er for at arbeidsinnvandring skal reguleres strengere. Dette er heller ikke noe nytt. I stedet for å stikke hodet i sanden ber vi EU- og EØS-fantaster forsøke å se realitetene i arbeidsmarkedet – det er tøffere enn noen sinne.
Arbeidskriminaliteten øker, og lønns- og arbeidsvilkår for praktiske yrker som murere, tømrere, snekkere, lastebilsjåfører og hotell- og restaurantarbeidere er svekket. Som et resultat velger færre ungdommer i Norge praktiske yrker, der de blir utkonkurrert av billig arbeidskraft fra resten av EØS-området. Problemet er ikke hvor denne arbeidskraften kommer fra, men at den uregulerte og frie flyten av arbeidskraft bidrar til å svekke lønns- og arbeidsvilkår i Norge.
Feilaktig. Det fremstilles feilaktig som om Senterpartiet har foretatt en snuoperasjon i asyl- og flyktningpolitikken. Som de fleste andre partier gikk vi inn for å ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger. Samtidig mener vi det er nødvendig med en viss form for kontroll på hvor mange som kommer. Siden begge disse tingene er nedfelt i brede forlik i Stortinget, kan vi ikke se at det er et hav av forskjell på Senterpartiet og KrF på dette området.
Erstads forsøk på latterliggjøring i spørsmålet om de store reformene, tyder på at han hverken har satt seg inn i disse reformenes praktiske konsekvenser eller Senterpartiets politikk. Den dagen Erstad og andre beviser med empiri at stort og sentralisert er best, skal vi vurdere å lytte.
Nå lytter vi derimot til folk lokalt og fagfolk som vet hvor skoen trykker når vi sier at tjenester skal være nær folk. For oss følger dette naturlig ut fra grunnverdien om geografisk utjevning. Når du blir syk skal du ha trygghet for at du får hjelp, uansett hvor du bor. Hvis du opplever noe kriminelt eller en krisesituasjon skal du ha trygghet for at det finnes politi og brannvesen i nærheten. Vi har tillit til, og ønsker å beholde et levende lokalt folkestyre. Derfor er vi mot tvangssammenslåing av kommuner.
Fakta. Vi er enige i at norsk politikk sikkert kan ha godt av mer idealisme og perspektiver. Samtidig tror vi de politiske løsningene blir best når de ikke bare forholder seg til teoretiske ideer, men bygger på fakta og den virkeligheten folk opplever i sin hverdag.