Verdidebatt

Michelles tale

«Michelle Obama satte omsider Donald Trumps uttalelser om kvinner inn i sitt rette perspektiv», skriver Vårt Land på lederplass..

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vårt Land skriver på lederplass 15.10.2016:

««Jeg vet det er valgkamp, men dette handler ikke om politikk. Det handler om grunnleggende folkeskikk. Det handler om rett og galt». Michelle Obama satte omsider Donald Trumps uttalelser om kvinner inn i sitt rette perspektiv da hun talte på et valgmøte for Hillary Clinton i New Hampshire.

«Garderobepreik» er hvordan Donald Trump og flere av hans tilhengere har avfeid opptaket der Trump skrøt av å ha forsøkt å presse seg på kvinner. Underforstått: Det er slik mannfolk snakker når de er for seg selv. Det er ikke noe å bry seg om i den virkelige verden.

Men dette betyr noe for hele samfunnet. Hvis en som er kandidat til å bli president kan snakke som om kvinner er noe man kan forsyne seg av, så er det å nedverdige kvinner i sin alminnelighet. Det sender et budskap om hva samfunnets mektige tenker om dem. Hva gjør det ikke med unge jenter om de oppfatter at dette er en godtatt oppfatning?

Men det er ikke bare kvinner som nedverdiges. Dette er også å nedverdige mannen og mannsrollen. «Mennene i mitt liv snakker ikke om kvinner på denne måten. Og jeg vet at min familie ikke er uvanlig. Å avfeie dette som hverdagslig garderobesnakk er en fornærmelse mot skikkelige mannfolk», sa Michelle Obama. Det er ikke bare unge jenter som rammes når slikt kan sies av en som søker landets høyeste embete. Det gjør også noe med hvordan gutter forstår seg selv.

Morgenbladredaktør Friele sa en gang at kjønnsdriften er likelig fordelt mellom politiske partier. Det finnes utvilsomt eksempler på nedverdigende oppførsel overfor kvinner i det demokratiske partiet - Bill Clinton er et eksempel. Men det viktige poenget USAs førstedame griper fatt i, er at slikt ikke må unnskyldes, avfeies og normaliseres.

Det er dem som likevel vil stemme på Trump, fordi de mener Hillary Clinton og demokratene vil føre landet ut i verre ulykker. Vi er ikke enige i det, men det går an å hevde et slikt standpunkt. Det som ikke går an, er å akseptere eller bagatellisere at en leder i samfunnet viser slike holdninger. Det fikk Michelle Obama ettertrykkelig slått fast.»

FØRST PUBLISERT SOM LEDERARTIKKEL I VÅRT LAND 15.10.2016

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt