Verdidebatt

Boikott av Israel er forfeilet

«En boikott av verdens eneste jødiske stat og et av de få demokratier som finnes i Midtøsten, ville være helt forfeilet.» Det skriver Vårt Land på lederplass 15.9.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

HER ER LEDERARTIKKELEN 15.9. I SIN HELHET

«Lien i Israel

Energiminister Tord Lien har vært i Israel­ og drøftet et mulig samarbeid om utvinning av gass. Israel har funnet store mengder gass i Middel-
havet, men også på Golanhøydene. Besøket utløste en motdemonstrasjon i Norge der Arbeiderparti-representanten Truls Wickholm deltok.

Det er ikke noe oppsiktsvekkende ved Liens besøk­. Også den rødgrønne regjeringens Ola Borten Moe hadde slike besøk i Israel. Det eneste eventuelt oppsiktsvekkende er om Wickholms deltakelse skulle være et signal om nye holdninger fra Arbeiderpartiet til boikott av Israel.

Israelsk gassutvinning er ikke nært forestående. Noen av gassfunnene ligger i det som kunne bli Gazas havområde om det ble en palestinsk stat. Og noen ligger på de okkuperte Golanhøydene. Her må rettighetene avklares før noe kan skje. Det er heller ingen aktuelle markeder i nærheten, og prisnivået for flytende gass er for tiden for lavt.

Det mest interessante med Liens besøk er derfor planene om et samarbeid mellom tekniske forskningsmiljøer i Israel og Norge. Israel ligger langt framme på områder hvor Norge kan ha nytte av samarbeidet, ikke minst med tanke på et grønt skifte. Folk fra NTNi Trondheim var i Liens følge.

Det er reist kritikk både mot Liens reise og NTNUs deltakelse. Det hevdes at Norge bidrar til «Israels gasstyveri» og til den israelske militærindustrien, samt at samarbeidspartnerne er involvert i virksomhet i bosettinger og på okkupert område.

Når det gjelder påstandene om gasstyveri, så har Lien presisert at Norge bare vil delta i prosjekter på områder der rettighetsforholdene er avklart. Men det er riktig at alle avanserte, teknologiske miljøer i Israel er tungt involvert både i militærindustrien og i prosjekter i de okkuperte områdene.

Derfor er et nei til dette samarbeidet egentlig det samme som å gå til full boikott av Israel. Det finnes knapt noen samfunnsområder i Israel som ikke er involvert med det militære eller som ikke har noe med bosettinger å gjøre.

En boikott av verdens eneste jødiske stat og et av de få demokratier som finnes i Midtøsten, ville være helt forfeilet. Det er det også bred politisk enighet om. Vil vi påvirke Israel, må det skje på andre måter enn gjennom boikott.»

FØRST PU8LISERT SOM LEDERARTIKKEL I VÅRT LAND 15.9.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt