Verdidebatt

KrFU, makt og ’Vårt Land-opprør’.

Det er ikke slik at KrFUs alternative forslag om samarbeid er et ’opprør’ mot ledelsen. Det har foregått en ryddig, demokratisk prosess der vi er uenige i landsstyrets politiske vedtak.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vårt Land skriver i sin leder tirsdag 13. september - under overskriften  "Debatt, opprør og makt" - om debatten som pågår i Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU). Dette er en normal politisk debatt som Vårt Land har oomtalt som et 'opprør'. Dette er en ordbruk flere i KrFU har kritisert i debattinnlegg, men som Vårt Land altså bruker sin lederplass til å forsvare.

• Les også Mikal Valland Nordli: Om opprør i KrFU
• Les May L. Fløysvik Hæåk: Ikkje opprør, men debatt i KrFU

På vegne av dem som står bak forslaget­ hvor vi ønsker en annen retning for ­politisk samarbeid enn det landsstyret har landet på, har vi behov for å få klarlagt en del elementer i denne saken.

Blitt hørt

1. Alle tillitsvalgte har blitt hørt, og den innstillingen som landsstyret har fattet er basert på et tydelig flertall i partiorganisasjonen. Vi er uenige dette flertallet, fordi vi ønsker å utelukke Fremskrittspartiet og SV som regjeringspartnere til KrF. Et mindretall i landsstyret stod også for dette synet.

2. Vårt Land skriver i tillegg at det er KrFUs leder som har etterlagt et inntrykk at det er store ideologiske forskjeller mellom oss og venstresiden. Dette stemmer ikke med det som står i forslaget, der det understrekes at det er innstillingen som trekker KrFU vekk fra sin sentrumsorienterte ideologi. KrFU-leder Ida Lindtveit gjorde bare det enhver leder i en organisasjon skal gjøre, nemlig å stå bak flertallsvedtaket i landsstyret. Lindtveit har ledet prosessen på en eksemplarisk måte der alle har følt seg inkludert og hørt. Vi håper naturlig nok at landsstyrets flertall ikke vinner frem på landsmøtet, men vi er klar over at vårt forslag representerer mindretallet. Samtidig er samarbeidsvalget såpass viktig at vi ønsker en bred debatt og avstemning blant alle delegatene. Det vet vi at Ida også ønsker.

Grundig prosess

3. Når Vårt Land i kombinasjon med dette bruker ordet ’opprør’ kan det virke som om forslagsstillerne ikke er fornøyd med den interne prosessen i organisasjonen. Dette er helt feil. Denne prosessen har vært bred og grundig, og har vært lærerik for alle involverte.

4. Det er forskjell på et forslag og et brev. Vårt Land har fått tilgang på ett av forhåpentligvis mange forslag som skal diskuteres på landsmøtet neste helg og det er ikke slik at vi ’må skrive et eget brev til landsmøte for å fremme vårt syn’, slik Vårt Land hevder.

Vi ser frem til en spennende og god debatt om vårt alternative forslag på landsmøtet, og er sikre på at organisasjonen kommer til å jobbe godt sammenfrem mot valget i 2017, uavhengig av hvilket vedtak vi lander på i denne saken.

På vegne av forslagsstilerne:

Jarle Aarbakke Tollaksen (Innstilt som første nestleder i sentralstyret)

Mathias Slettholm (Innstilt som internasjonalt ansvarlig i sentralstyret)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt