Verdidebatt

Når æren ligger i skjeden

Ved å foreta underlivs-undersøkelser av "jomfruhinnen", bidrar norske leger til å opprettholde undertrykking og kontroll av norske minoritetsjenter.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I kronikken "Rystende jomfrusjekk" på Nrk Ytring, forteller Isra Zariat om enkelte minoritetsfamilier som tar sine jenter med til lege for å sjekke om "jomfruhinnen" er intakt.
Zariat lenker også til et svar til en slik jente, på nettstedet Klara klok.

Klara klok er en statlig finansiert nett-tjeneste for ungdom, der et fagpanel besvarer anonyme spørmål.

Fortvilte jenter

Som lege ved Klara klok får jeg en del slike henvendelser fra fortvilte jenter som spør om legen (som foreldrene skal ta dem med til) kan se om de har hatt sex eller ikke. Noen er mer desperate, og spør direkte etter klinikker og priser for å "sy på igjen" jomfruhinnen.

Det er ikke enkelt å besvare slike spørsmål. En kunne svare "bare anmeld familien din", "bare si ifra til lærer, helsestasjon osv" - men sannheten er jo at det ikke er så enkelt, og at jentene skriver inn til oss - anonymt - nettopp fordi de ikke kan det; de ser ingen utvei.

Skjedekrans - ingen "hinne"

Det er en fortvilt situasjon for dem, og enda tristere blir det når hele problemstillingen er bygget på feilaktige antagelser om kroppen.
For det finnes ingen "jomfruhinne". Det heter skjedekrans, og er en tynn ring av ekstra vev, litt innenfor skjedeåpningen. Enkelte blir født uten/med svært lite utpreget skjedekrans, den kan få rifter ved turn osv, OG den kan godt tøyes, uten å blø, ved første samleie. Så ingen lege, og intet "blod på lakenet", kan bevise en jentes seksuelle avholdenhet
Det at en "hinne" skulle bevise kyskhet, som om dét var kriterier for ære, et godt menneske, en godt "kone-emne", er rystende.


OG det er rystende at norske leger bidrar! Jeg mener det er ulovlig. Ingen undersøkelser skal foretas uten medisinsk indikasjon (grunn). Å ha en slags "underlivs-sesjon" før ekteskap, blir helt feil, og mer som et overgrep.
Når legen i tillegg vet at dette gjøres på bakgrunn av tvang, for å undertrykke jenter til et utdatert kvinne- og ekteskapssyn, er det uansett uetisk av leger å medvirke.

Legeforeningen må ta avstand


Vi i Klara klok fronter, og prøver å jobbe for et positivt syn på seksualitet, der kunnskap og bevisstgjøring skaper bedre seksuelle handlingsmønstre. Dette gjør det lettere å si nei når man vil si nei, og ja når man mener ja. 
På samme måte som Klara klok og andre aktører arbeider for en sunn seksualitet blant norsk ungdom, MÅ vi gripe inn når det avdekkes overgrep fra familier og leger mot minoritetsjenter.

Jeg forventer at Legeforeningen og Helseministeren går ut og klargjør legenes ansvar her.
Fremfor å hjelpe dem inn, burde det være leger og helsepersonells oppgave å støtte kvinner UT av undertrykkende familier og ekteskap!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt