Verdidebatt

Uansvarlig ernæring-sukkeret mitt

I USA har 1 av 11 diabetes. Det skyldes bl.a sukkermengden som skjuler seg i mat, mellommåltider (?) og drikke. Bølgen ligner på tobakksindustrien i sin tid. Motargumentene om toksisitet og avhengighet var de samme. Industrien tenker profitt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Livskvalitet. Mange er oppvokst med sukker i festlige sammenheng. Kaker, mineralvann, kaffe med sukker og fløte, snop og alkohol (sukker) til de voksne. Summen av sukker er enorm på en festlig dag. Man bruker sukker for å vise omsorg. Bevegelser hører også med, dans, sang og lek. Til sammen kunne dette blitt en bra match, men dessverre fører det galt avsted. Forskning viser at trening alene ikke kan erstatte dårlig ernæring.

Helsedirekoratet Når man jobber mot sukkerindustrien (toksiner, enten det er mat eller alkohol) blir man latterliggjort, truet, og eksludert. Det er påfallende at de har taket på myndigheter, forskning og forbrukere slik at de føler seg maktesløse. Man trenger retningslinjer fra helsedirektoratet.

Sykdom. Fedme blant barn fører til sykdom og tidlig død. Nylig opplevde jeg i en dokumentar at en mann på 26 veide 450 kg. Han slanket seg hundrevis av kilo og ble operert. Endelig var han ikke sengeliggende lenger og kunne møte verden utenfor leiligheten. Trøstespisingen hans startet i 10 års- alderen ved en skilsmisse hos foreldrene.

Sunt. Jeg har aldri spist et mellommåltid. Å spise hver 4. time holder. Reduksjon av sukker i matvarer/drikke vil kunne gi menneskene høyere livskvalitet i hverdagen og på sikt. Å få bukt med kostholdet i hjemmet er krevende når industrien tilbyr denne typen uansvarlig mat.

Uvaner. Å legge om matvanene er nødvendig for å redde menneskeslekten. Vi har ingen mathistorie på sukker. Under krigen var det borte i mange år. Tidligere matvaner hos arbeidsfolk var slankende ved siden av fysisk aktivitet. Norge på 70- tallet hadde flere nikotinbrukere (tobakk og sigaretter). Snus var beskrevet som kreftfremkallende bl.a. i munnhulen og svelg.

Nytelse. Å slappe av, være sammen, er vanskelig uten ytre stimuli. Den gode samtalen holder ikke. Vi trenger mat for å leve. Sunn mat og drikke uten toksiner.

Matomsorg. Vil vi endre landet kan man starte nå. Vi kan ikke spise bare det vi liker. Sunn mat smaker ikke alltid godt første gangen. Hvis man fjerner fett" ved å tilføre mer sukker" for smakens skyld tenker man kortsiktig. Gå igjennom kjøleskapet/barskapet. Fjern rester etter festlig lag. Tenk kvalitet, ikke pris. Når paprika og andre grønnsaker får skylden for hjerte problematikk, mens sukkeret går fri, er hjernevaskingen komplett.

Tenk på den oppvoksende slekt og hva vi etterlater oss. Kan man stå for det i historiebøkene? Er profitt og kvantitet viktigere enn kvalitet?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt