Verdidebatt

Smellfeit: det nye ideal?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

"Store kvinnelige former".. hm hva tenker du det er?

Fordi.. sånn som jeg ser det nå, er "store kvinnelige former" på prikken det samme som store valker og masse fett. Dette ærer vi altså. Har overvektige menn også kvinnelige former da, kanskje?

La oss sette oss på skolebenken en liten stund og se på fakta. I følge nettdoktor.no øker fedme risioken for en rekke sykdommer, tidlig død, store psykiske problemer, kne- og ryggsmerter, høyt blodtrykk, hjerteinfarkt, slag, diabetes and the list goes on.

Jeg vil ikke at dette skal være enda et slag i tryne for deg som sliter med vekta. Du er like verdifull og byrden av stigmaet du opplever er kanskje minst like tung som vekta du bærer på hver eneste dag. Samtidig vil jeg ikke akseptere at din kropp aksepteres som "sunn", fordi det er den ikke. Det er ikke sunt å ha 30 kilo ekstra her og der. Vi må klare å løfte opp menneskeverdet, uten å late som at en god fysisk helse er uavhengig av kroppsvekt og fett. Det er jo ikke sant! På akkurat samme måte som en god fysisk helse ikke er likestilt med ribbein som stikker ut over alt.

Til deg som sliter med overvekt: jeg mener på ingen måte å tråkke på deg og skrape borti kanskje et av de såreste punktene i ditt liv. Samtidig kan jeg ikke godta at kropper som ødelegger seg selv og det mennesket som eier den, kan bli hedret og sett på som noe positivt. Jeg håper du har selvtillig og at du er fornøyd med deg selv. Samtidig håper jeg du er så glad i deg selv at du vil ta valg som er gode for deg selv.

Dette er ikke et sunt kroppsbilde. Jeg kan ikke veie 20 kilo, legge ut bilde på instagram og bli hedret for det. Da burde ikke noen bli hedret for å veie 120 kilo heller. Dette er ikke spørsmål om fin/stygg eller verdi, men om promotering av usunn livsstil og fedme er greit. Vi forkaster undervektige modeller, men hedrer overvektige? Jeg ser ikke logikken. Om jeg hadde skrevet om undervektig mennesker, hadde dette vært helt greit, men nå sitter jeg med en bismak og nesten en redsel for å publisere, fordi jeg vet at mange vil reagere sterkere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt