Verdidebatt

Norsk Politisk Atlas

Det politiske landskapet i Norge sett med motstanderens briller. Politisk ukorrekt fremstilt fra ondskapstyranni til godhetstyranni.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Arbeiderpartiet

Politikk

Videreføring av forrige regjerings politikk, men økt offentlig forbruk.

Velgere

Tradisjonelle, offentlige ansatte og industriarbeidere som mener at store bedrifter bør eies av staten, uten at man har tenkt så nøye gjennom kapitalismens fordeler. Oppfattes av få som sosialt intelligente apekatter, men er like intelligent som Høyre-velgeren.

Føde, miljø og utbredelse

Dyrker velferdssamfunn og offentlig tjenesteyting. Tilpasningsdyktig. Svært vanlig, særlig i det offentlige. Ingen partier er i nærheten av Ap med tanke på valgkampbidrag fra arbeidslivsorganisasjoner.

Høyre

Politikk

Konservativ. Dvs. viderefører forrige regjerings politikk, men med skattelette for de rikeste. Fremstår som "økonomisk troverdig", men er det partiet som i regjering oftest etterlater budsjettunderskudd og flere arbeidsledige.

Velgere

Følelsesmennesker med behov for anerkjennelse gjennom «økonomisk ansvarlighet». Høyre-velgere er relativt harmløse og gammelmodige. Da de har mistet evne til å lete etter mening med livet og oppdage ekte verdier, har de mye sympati.

Føde, miljø og utbredelse

Dyrker privat materiell velstand. Vanlig i nabolag hvor lykke har med balanseregnskap å gjøre. Utbredt i privat næringsliv, men sjelden mer enn fire år på rad.

Fremskrittspartiet

Politikk

Spøkelseshistorier som har aspekter av virkelighet i seg, og formidles av autoriteter med talegaver. Forenkling og frykt («snakke rett fra levra») overskygger langt betydningen av faktagrunnlag og moral. I lys av frykt oppfattes godt som ondt, og omvendt. Klimavitenskap er eksempelvis altfor komplisert for dette partiet.

Velgere

Den største velgergruppen er arbeidsledige. Særegen gruppe som det har vært forsket mye på: Følger lett tydelige autoriteter som stimulerer sinne og frykt-respons. Har lavest IQ (lavere enn hjemmesittere) og ofte velutviklet amygdala; en hjernestruktur som styrer sinne. Mindreverdighetskompleks er utbredt (oppfatter seg gjerne som mobbeofre) .

Føde, miljø og utbredelse

Dyrker hat,frykt, selvmedlidenhet, og politiske ledere som «snakker rett fra levra» uavhengig av logikk og faktainnhold. Opptrer både som ensomme bjeffende, og i mer aggressive flokker. Kan da være farlig. Ikke utrydningstruede. FrP er partiet med størst andel partifinansiering fra det offentlige, og størst andel velgere på sosialstønad.

Kristelig folkeparti

Politikk

Representerer støtte til Den Norske Kirke, Indremisjonen, Det Norske misjonsselskap, Kirkens Nødhjelp og Israel.

Velgere

Eksotisk gruppe. Kjernevelgeren er pensjonert kvinne fra Sørlandet. I motsetning til vanlig ateistisk oppfatning, søker ikke tilhengerne etter en Jesus-type som folkevalgt: Statsministeren bør ha mest mulig tilknytning til mammon. Det blir sett på som fromt å undertykke undertrykte (muslimske flyktninger, palestinere, homofile) blir sett på som fromt.

Føde, miljø og utbredelse

Dyrker egen sekt. Møtes ofte i kirkebygg på søndager, og messer monotont tro på «den Hellige Aand, en hellig, almindelig kirke, de helliges samfund, syndernes forladelse, kjødets opstandelse og det evige liv».Truet av utryddelse på grunn av aldrende populasjon. Mest vanlig i Agder-fylkene og på Jæren.

Venstre

Politikk

Samleparti for egoister som ønsker å fremstå som medmenneskelige og miljøvennlige. Skjuler seg helst bak høyre-orienterte partier som rydder bort innvandrere, gatemusikanter, irriterende «sosialistiske» grønne tiltak m.m.

Velgere

Uenige, intelligente individualister. Høy utdannelse og høy IQ, men med diskutable empatiske evner ut over forholdet til seg selv og nærmeste familie.

Føde, miljø og utbredelse

Dyrker primært egen frihet. Stor overlevelsesevne, men spredt og usikker status.

Senterpartiet

Politikk

Interesseorganisasjon for tilhengere av kulturlandskap. Aktiv i jordbruksforhandlingene. Svært konservativt (gammeldags), unntatt forhold tilknyttet traktor og maskinelle jordbruksredskaper.

Velgere

Utelukkende bønder, med familie og venner. Lavtlønte med usedvanlig tungvint og usikkert inntektsgrunnlag på grunn av et system med årlige jordbruksforhandlinger. Medlemmer av bondeorganisasjoner på grunn av jordbruksoppgjøret. Organisasjoner som lever av at systemet med jordbruksforhandlinger blir opprettholdt. Sterk dugnadsånd. Mot ulv.

Føde, miljø og utbredelse

Dyrker mat. Spredt bebyggelse

Miljøpartiet De Grønne

Politikk

Peace & love. Dukket opp på 70-tallet gjennom mennesker som hadde lest «limits to growth», og som druknet bekymringene i dop. Partiet skiller seg ut ved å ha folkevalgte som ikke ønsker politiske karrierer.

Velgere

Forsket lite på, men de mest intelligente barna stemmer på De Grønne som voksne (Storbritannia). Har for høy empati. Kunstnere, studenter og mennesker med høy utdanning.

Føde, miljø og utbredelse

Dyrker kunnskap, frihet, empati og hamp. Spredt. Vanligst på universiteter i byer med svevestøvproblemer. Omtalt som politisk Svartkurle (vakker, sjelden blomst), men ble misforstått av Nettavisen (FrP) og svartelistet som fremmedart. Feilen har ikke blitt rettet opp.

Sosialistisk Venstreparti

Politikk

En protestbevegelse som gjemmer seg bak storesøster (Ap) når det blåser som verst. Representerer sosialistiske tvangstanker, miljøvern, og en voldsom økning i offentlige utgifter.

Velgere

Oppdages helst på bibliotek. Sjelden på NAV, slik liberalister tror. Kjernevelgerne er tidligere ekstremister (sosialister) som har vokst fra sin ideologi, men beholdt synet på at det politiske motstykket til SV er frihet (liberalisme).

Føde, miljø og utbredelse

Dyrker innvandrere. Spredt. Bestanden ble kraftig redusert etter at politikken ble teste ut i regjering. Truet av utryddelse.

Rødt

Politikk

Anarkistisk og revolusjonerende sosialistisk.

Velgere

Barn mellom 16 og 22 år, samt eldre tenkere som foretrekker cognac og sigar i buler på østkanten, inklusiv et par slitne stand-up komikere. Over halvparten av de yngste er åpne for væpnet revolusjon. Øvrige er mer laid-back anti-kapitalister.

Føde, miljø og utbredelse

Rødt er partiet med minst andel partifinansiering fra det offentlige, og størst andel inntekter fra egen virksomhet. Stabil (relikt) populasjon. Etterkommere fra den kalde krigen. Sjelden, men kan oppnå 3% oppslutning dersom samfunnet blir mer polarisert. Spredt i byer og tettbygde strøk. Vanligst i verneverdige bygninger.

Liberalistene

Politikk

Neoliberalisme. Grunnlagt i 2014 og tas med her som en kuriositet, da partiet har potensial til å trekke til seg de sinteste liberale i FrP. Partiet fremmer to saker: 1) Hat mot sosialisme, og 2) hat mot miljøvern. Maskoten, Libertinius, har nesten like mange følgere på Facebook som SV.

Velgere

Blandet. Neoliberalister (liberalfundamentalistiske pappagutter) og sinte konservative. Deler beundring av Donald Truph og Sarah Palin. Like mange rasister og nasonalister som i FrP. Ofte liten selvtillit og vanskelig barndom (Jfr. FrP).

Føde, miljø og utbredelse

Dyrker ekstrem subjektivitet, konspirasjonsteorier og hatretorikk. Neoliberalister blir brukt som skoleeksempler på kulturell bias og kognitiv dissonans, da de har signifikant høyere risiko for fortrenge virkeligheten og leve i en fantasiverden basert på konspirasjonsteorier. Små ansamlinger i barer, samt spredte ensomme individer på nett.

Kilder:

Velgernes IQ i Norge og Storbritannia

Sinte konservative (amygdala) og dumme rasister

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt