Verdidebatt

Visste du at på Nasjonalbibliotekets kjeller på Solli Plass i Oslo finnes en godt bevart og inntil nylig totalt ukjent bokskatt?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Visste du at på Nasjonalbibliotekets kjeller på Solli Plass i Oslo finnes en godt bevart og inntil nylig totalt ukjent bokskatt. Samlingen består av omtrent 130håndskrevne bøker som stammer fra en av verdenshistoriens viktigste sivilisasjoner, nemlig den islamske. Denne skjulte lille skatt inneholder arabiske , persiske og tyrkiske håndskrifter, som kan dateres til perioden mellom 1300-1800 tallet.

Mange store europeiske vitenskapsmenn, forskere, akademikere og forfattere har dratt nytte av litteraturen muslimene skrev , og bygget videre på kunnskapen muslimene formidlet. Innen islamsk kultur og historie har søken etter all slags kunnskap hatt et religiøst og moralsk aspekt. Feks: Vårt kjennskap til den muslimske historien springer i stor grad av et tekstunivers som er bevart i store og små biblioteker verden over hele verden i form av anslagsvis 2-3(!!) millioner håndskrevne bøker/dokumenter. Dette består av alt fra skjønnlitterære mesterverk til banebrytende astronomiske avhandlinger, kortfattede innføringsbøker i elementær aritmetikk, ekteskapskontrakter, stiftelsesdokumenter , kokebøker, bøker om sosiologi og kjærlighetslitteratur.

I Media i dag blir islam ofte knyttet til stereotyper og debatter om kjønnslemlestelse, tvangsekteskap og terrorisme, men vi får sjelden høre at islam også oppfordrer til å lese(Iqra), eller til å søke kunnskap(Ilm), og dannelse(Adab). Under muslimenes storhetstid var det rom for kritisk refleksjon, selvstendig skjønn, intellektuell frihet og individuell nytolkning av religiøse tekster(Ijtihad). Det er ingen motsetning mellom islam , kunnskap og vitenskap. Historien i den muslimske delen av verden er et levende bevis på dette........

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt