Verdidebatt

TISA, TTIP ... farlige, udemokratiske avtaler!

Forhandlinger om TISA og TTIP, Stortinget får ikke svar. Alle må våkne!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hva er TISA og TTIP … ?                                                                                                           Hva betyr disse bokstavene? Dette er svært tungt, men viktig stoff. Det er forkortelser for to internasjonale avtaler som det forhandles om nå: "Trade in Services Agreement" angår hele den industrialiserte verden. "Transatlantic Trade and Investment Partnership» gjelder handel mellom EU og USA – og dermed Norge gjennom           EØS-avtalen.

Demokratiet på spill                                                                                                                 Hva innebærer så dette? Du vil nesten ikke tro det. Egentlig dreier det seg om våre demokratiske rettigheter: Norske myndigheters rett til suverent å kunne bestemme over matsikkerhet, miljølovgivning, arbeidslivsreglene og mye annet. Samlet sett står det om vårt selvstyre lokalt og på landsbasis – vår nasjonale selvstendighet. Du har hørt om Panamapapirene og skatteparadis? Dette er i samme gaten.

Disse avtalene skal sikre økonomisk vekst og arbeidsplasser som vi trenger, heter det. Men hvor og til hvilken pris? Fattige land i verden og dessuten India, Kina og Russland vil ikke være med i TISA. TTIP-avtaler finnes allerede i Amerika og Stillehavsområdet.

Forhandlingene er ikke ferdige, sies det. Ta det med ro! Men vi ser hvilken vei det bærer – rett ut i ekstrem liberalisme.

TISA – Alle tjenester ut på anbud.                                                                                       TISA gjelder internasjonal «handel» med tjenester. Avtalen skal omfatte de fleste viktige samfunnsfunksjonene: Skole, barnehage, helsetjeneste, barnevern, eldre-omsorg, brannvern, avfallshåndtering, vann- og energiforsyning … Nevn noe TISA    ikke skal gjelde! Selvsagt omfatter det også alle vanlige private tjenester.

Hemmelige forhandlinger                                                                                                     Erna Solberg forhandler nå om TISA – uten at noen får vite hva som skjer. Stortings-representant Liv Signe Navarsete (SP) har bedt om forklaring, gang på gang. Ingen klare svar! Selvsagt forhandler ikke Erna personlig. Det gjør byråkrater i departe-mentet – med taushetsplikt og fullmakt til å bytte bort vårt nasjonale selvstyre mot noen usikre fordeler for utenrikshandelen og med omfattende privatisering av tjenester som uunngåelig resultat.

TTIP – Frihandel uten «tekniske handelshindre».                                                            TTIP gjelder handel med varer og mye annet, mellom EU og USA. Også her er for-handlingene hemmelige. Det skal bli helt like ­– les svakere! – kvalitetskrav og regler, for eksempel for produksjon av varer på alle områder. Når det gjelder mat vil det gi svakere regler om bruk av hormoner og antibiotika ved husdyrhold og plante-vernmidler i planteproduksjon. Forbrukerrettigheter vil også bli rammet. Alt slikt kalles «tekniske handelshindre». Det er altså langt mer enn fravær av toll.

Historien gjentar seg – EØS-avtalen påny?                                                                        TISA og TTIP er som EØS-saken om igjen. «Ingen grunn til å bekymre seg» sa Gro Harlem Brundtland i 1995. «Alt er tatt vare på!» Alle varige unntak som landet måtte ha, var sikret i avtalen. Ingen problemer i det hele tatt. Vi ser hvordan det har gått – på alle områder. Brüssels EU-byråkrater og jurister dikterer vårt land på de fleste punkter. Norske politikere logrer for makten.

Sosial dumping, andre ulovligheter i arbeidslivet, mafiavirksomhet, svekket dyrevelferd og dårligere matvaresikkerhet er noen av følgene. Fallende selvforsyningsgrad når det gjelder matproduksjon. Selvstendigheten er helt borte på mange saksområder i kommuner, fylkeskommuner og for staten. Alt «for en neve dollar» – eller var det Euro? Og de pengene er det attpå til Norge som må betale til EU! Mange milliarder kroner årlig. Slik er det med EØS. Slik blir det med TTIP og TISA – nei, mye verre!

TISA og TTIP – internasjonale reaksjoner.                                                                       Attac, Nei til EU, flere fagforbund i LO og mange andre har forsøkt å skaffe opplysning-er om TISA og TTIP. Det har de ikke fått det pga. omfattende hemmelighold. Så har det kommet lekkasjer gjennom WikiLeaks. Det har ført til sterke reaksjoner mot TISA over alt i verden, blant annet i Europa og ikke minst hos ungdommen. De multinasjonale selskapene arbeider for sin del sterkt for avtalene. Utallige kommuner i og utenfor EU har erklært seg som «TISA-fri» soner. Geneve i Sveits er et av mange eksempler.

Dramatisering?                                                                                                                      Dette er dessverre ingen dramatisering eller overdrivelser. Dersom politikere sier noe annet, ikke tro et øyeblikk på det! Det er egentlig enda verre, om man tar for seg en del detaljer jeg ikke har nevnt. Husk at det er i detaljene Djevelen skjuler seg – og i dette tilfellet ikke særlig godt skjult heller.

Alt skal være til salgs, ut på anbud og helst til amerikanske betingelser – ekstrem liberalisme, bort med alle regler og samfunnshensyn! Globalisering, skatteparadis, fri flyt, hemningsløs konkurranse. «Rovdyrkapitalisme» sier tidligere statsminister Kåre Willoch. Jungelens lov – «Den sterkestes rett» – skal råde. Det er vel ikke slik vi vil ha det her i landet?

TISA og TTIP er avtaler som er livsfarlige for folkestyret vårt.

TISA-forhandlingene må avbrytes!

Olaf Bakke, Arendal

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt