Verdidebatt

Dømte Yasri Khan for raskt

Det å stenge noen ute fra våre demokratiske institusjoner er ingen liten sak. Og det er ingen enkel forklaring når noen ikke vil ta en annen i hånden.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I Umberto Ecos store mordยญgรฅte, Rosens navn, spรธr lรฆreยญsveinen Adso sin mester hva som skremmer ham mest i renheten.

ยซHastverketยป, svarer William av Baskerville.

Eco beskriver inkvisisjonens og de religiรธse sektenes tid. De to er i strid med hverandre โ€“ inkvisisjonen innrettes for รฅ komme til rette med sektene. Men de har det til felles at de begge drรธmmer om det rene samfunnet: En verden gjennomsyret av den retteยญ lรฆre.

Og etter som begge har det sรฅ travelt, gรฅr ingen av dem av veien for รฅ bruke vold.

Da de to kvinnelige programlederne i ยซHalal-TVยป i 2008 ikke ville ta Carl Hamilton i hรฅnden, men i stedet hilste pรฅ ham ved รฅ bukke, rykket han til seg hรฅnden og sa: Det er slik vi hilser i Sverige. Dersom de ikke likte det, kunne de dra hjem til Iran (de var fรธdt i Sverige), alternativt bosette seg i en jordhule.

Muslimen Yasri Khan fikk vite at han ikke kunne bli politiker (fordi han av religiรธse grunner ikke ville ta en kvinnelig reporter i hรฅnden), og statsminister Stefan Lรถfven gjorde det klart at svensker tar bรฅde kvinner og menn i hรฅnden.

Dette er mild vold sammenlignet med inkvisisjonen, men ord kan som kjent ogsรฅ gjรธre skadeยญ. Og det รฅ stenge noen ute fra vรฅre ยญdemokratiske institusjoner er ยญingen liten sak.

Hva betyr et uteblitt hรฅndtrykk? Noen har foreslรฅtt islamยญisme, andre at det er et tegn pรฅ patriarkalske strukturer mens andre ser det som en kulturell sedvane som bunner i at man oppfatter hvor grensen for ยญintimitet gรฅr.

Ikke homogent. Svaret er vel at dette varierer fra person til person. Skal man utdype William av Baskervilles svar om renheten noe, kan vi si at det er summen av hast, velvilje og absolutt visshet som lett blir รธdeleggende โ€“ nรฅr man vet at man har rett og har det travelt med รฅ fรฅ andre til รฅ fรฅ del i denne sannheten. Drevet av dette har kirken tvangskristnet hedninger, og Vesten har forsรธkt รฅ bombe fram demokrati.

Fra kirkelig hold kan jeg hilse og si at dette med tvangsdรฅp ikke fungerte sรฅ bra. Det samme kan sies om tvangsdemokratisering. Og jeg er redd for at en pรฅtvunget feminisme skulle mรธte tilsvarende problemer.

Vi er mange som setter pris pรฅ likestilling, selv om det finnes ulike ideer om hva likestilling betyr. Men her og der er det ogsรฅ enkelte som ikke er med pรฅ dette i det hele tatt. Samfunnet er ikke homogent. Sรฅ hva gjรธr vi med det?

ยซFlytt til Iranยป. Vi mรฅ overvinneยญ impulsen til รฅ brukeยญ tvang og straff for รฅ forsรธke รฅ overtale folk som tenker annerledes. Vi kan ha lover som ยญbeskytter mot direkte overgrep, og vi kan ta fram retningslinjer som oppmuntrer en viss adferd. Men der er det stopp. Vi brรธt med enhetssamfunnet for 150 รฅr ยญsiden.

Den som vil ha en stat som ยญdetaljregulerer hvordan vi oppfรธrer oss mot hverandre, kan flytte til Iran.

Dersom vi vil oppnรฅ noe, mรฅ vi argumentere godt og gรฅ foranยญ med et godt eksempel. ยซGud virker gjennom tiltrekning, ikke gjennom tvangยป, som den amerikanske teologen William ยญCavanaugh skriver i en fersk bok (Som om alt forvandles, ยญMarcus Forlag).

Dette er et universelt konsept: bytt bare ut ยซGudยป med demokratiet eller feminismen. Arbeid med tiltrekning, og arbeid hardt.

Men ikke ha det for travelt!

Fรธrst publisert i den svenske avisen Expressen 3. mai. Publisert i Vรฅrt Land 7. mai. Forfatteren har ikke anledning til รฅ fรธlge opp debatt pรฅ dette forumet.)

(Yasri Khan ville ikke ta en kvinnelig TV-reporter i hรฅnden. Dette skjedde i et intervju etter at boligminister Mehmet Kaplan (t.v.) mรฅtte gรฅ av ยญetter รฅ ha sammenlignet Israels behandling av palestinerne med Nazi-Tyskland. Statsminister Stefan Lรถven (t.h.) var sterk i kritikken av Khan som mรฅtte trekke seg fra Miljรธpartiets ledelse. Khan forklarer at han vil ikke ta andre kvinner i hรฅnden enn sine nรฆrmeste: Mor, kone og datter.)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt