Verdidebatt

Oppgjør med usunn teologi

Boken «Jesussoldaten» er en viktig påminnelse til alle åndelige ledere om ikke å ta for lett på usunn teologi.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Anders Torp kommer med en sterk oppfordring til kirkelige ledere i forbindelse med utgivelsen av boken «Jesussoldaten». Han mener at åndelige ledere unngår å gå inn i et vanskelig terreng under påskudd av at sakene ikke gjelder så mange.

Det er flere år siden Torp kunngjorde at han brøt med menigheten Seierskirken og Oslokirken, som begge ble grunnlagt av Jan Aage Torp, Anders Torps far. Han har et problematisk forhold til faren, men de vanskelige, personlige relasjonene må ikke hindre at man lytter til det grunnleggende budskapet fra en person som har møtt en kristendom der engasjementet er sterkt og fallhøyden er tilsvarende stor.

Konkret forteller Torp om deltakelse i demonutdrivelser. Det er pirrende stoff, men langt viktigere er det å skjønne hva slags teologi og gudsbilde som ligger bak. Det er her mange kristne ledere feiler. De sjokkeres over konkrete handlinger, men er svært tilbakeholdne med å gå inn i en kritisk saumfaring av teologien som ligger bak. Det gjelder i både muslimsk og kristen sammenheng.

Det norske samfunnet har opplevd en sterk sekularisering i etterkrigstiden. Skepsisen til religion er økende, og mange trossamfunn har mistet oppslutning. Langt færre døper sine barn i kirken, og kirkelige bryllup avtar også. Avviklingen av statskirken er for noen selve kroneksempelet på forfallet.

Ropet etter resultatorienterte kristne er en av konsekvensene av denne sekulariseringen. Dvask kristendom skal erstattes med en pågående og overbevisst holdning til hva Gud kan utrette. Unge mennesker motiveres til å gi alt for Jesus-engasjementet.

Historiene er mange om at det er endt i total åndelig utbrenthet. Folk med kirkehistorisk og teologisk kompetanse kunne ha forklart hva som ville skje. Men mange har latt være å si fra, kanskje i redselen for å opptre som bedrevitere. Eller fordi man har ment at dette var et marginalt fenomen som angår bare spesielle miljøer.

I en tid der skepsisen til religion er økende i samfunnet, er det helt nødvendig at kirkelige ledere våger å gå tungt inn i de usunne trosforestillingene. Dette ansvaret hviler på både ledere i folkekirken og i andre trossamfunn.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt