Verdidebatt

Hedningene har dere alltid hatt blant dere, også ved valgene. Prosentregning for viderekomne

Ifølge Aftenposten for 28.04. 2010 var det bare 70 % av dem som stemte ved valget i 2009, som regnet seg som ‘personlig kristne’. Det er omtrent som ved siste valg. Så hedningene kom ikke inn i verden og kirkevalget med Åpen folkekirke

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Et hovedoppslag i Dagsrevyen på lørdag, også publisert på Vårt Lands nettsider kl 1900, var at «halvparten av dem som stemte på Åpen folkekirke, betrakter seg ikke som ‘personlig kristne’» (Vårt Lands formulering).

Det er et stort spørsmål hvor pålitelig målingen er. Før valget påsto et meningsmålingsinstitutt at valgdeltagelsen ville bli ca 35 %, den ble som kjent under halvparten, 16,7 %. Det har ikke vært mulig å finne ut hva denne voldsomme bommerten skyldes. Det er uklart om det er de samme fagfolk, eller mer presist «fag»folk, som nå har slått til igjen. Men hvis man kan bomme så grovt på et enkelt spørsmål som 'skal du stemme eller ikke', er det liten grunn til å feste lit til tall som baserer seg på spørsmål om det mer diffuse og samtidig krevende 'er du en personlig kristen', uavhengig av hvilke «fag»folk som har spurt.

Hvis man likevel går nærmere inn på tallene, kan følgende sies:

Åpen folkekirke vant valget, dermed ble vel de 16,7 prosentene fordelt med ca 10 % til de Åpne, og ca 7 % til andre. Dersom det er riktig at snaue halvparten av de som stemte på de Åpne ikke er ‘personlig kristne’, og 20 % av de som stemte på andre heller ikke faller i denne kategorien, kan de som stemte deles i fire grupper:

-         Kristne som stemte på de Åpne 5,5 % av de stemmeberettigede, ca 165.000

-         ‘Hedninger’ som stemte på de Åpne 4,5 %, ca 135.000

-         Kristne som stemte på andre 5,6 %, ca 165.000

-         ‘Hedninger’ som stemte på andre 1,4 %, ca 40.000.

Valgdeltagelsen ved forrige valg var 13,5. Hvis man legger til grunn at antall stemmeberettigede ikke har endret seg (ca 3 mill), og at det også sist var ca 11 % (5,5 + 5,6) av de stemmeberettigede som da stemte som var personlig kristne, må det da ha vært ca 2,5 % (13,5 – 11,1) av de stemmeberettigede som da stemte, som var ‘hedninger’, dvs ca 75.000. Dette har altså nå økt til ca 175.000. eller ca 100.000 flere enn sist.

Sagt på en annen måte: Ved forrige valg var 1 av 5 ‘hedninger’. Nå er det tilsvarende tallet ca 1 av 3.

Men det ser ut som'hedningens' deltagelse går litt opp og ned. En overskrift fra Vårt Land for 28. april 2010, om valget i 2009, hevder at «halvparten av de nye kirkevelgere var ikke personlig kristne». Og ifølge Aftenposten for 28. april 2010 var det bare 70 % av alle dem som stemte ved det valget, som regnet seg som 'personlig kristne'. Tretti prosent var altså 'hedninger' - omtrent som nå. Så 'hedningene' kom ikke inn i verden og kirkevalget med Åpen folkekirke.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt