Verdidebatt

Å bo i skyggen er det beste

Hva definerer det å være kristen? Er det bekjennelsen av tro? Er det dåpen? Eller er det tjenester i menighet og kirke? Er det å forstå bibelen fundamentalt eller liberalt? Så hva definerer en kristen?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Er ikke svaret at en kristen er den som har relasjonen til Gud i orden. Det å ha en relasjon er vel egentlig litt vagt beskrevet. Bibelen bruker ordet samfunn med Gud og at mennesket er et tempel for Den Hellige Ånd. Da er det et nært og personlig forhold mellom den troende og Gud som beskrives. Et forhold som innehar følelser, sinnsstemninger, tanker og tankebygninger. Et forhold som opprettholdes og bygges i tro og i kjærlighet. Jesus sa det slik i Johannes Evangelium 14:23: "Den som elsker meg, vil holde fast på mitt ord, og min Far skal elske ham, og vi skal komme til ham og ta bolig hos ham." I Jesaja står det: "I det høye og hellige bor jeg og hos den som er knust og nedbøyd i ånden." Gud bor to steder. I det høye og det hellige. Og hos dem som er knust og nedbøyd i ånden. (Jesaja 57:15)

Salme 23 forteller om relasjonen. "Herren er min hyrde, jeg mangler ingenting". Det er den mest kjente og sikkert mest siterte av alle salmene. Det er vel nettopp fordi så mange kjenner at salmen gir gjenklang i hjertet. Guds godhet og omsorg for den som har Herren til hyrde.

Men Salme 91 beskriver også dette forholdet mellom den troende og Gud. Her er omstendighetene vanskelige tider, ulykke, sykdom og krig. Salmen er tydelig todelt. Den begynner med: "Den som sitter i Den Høyestes ly, som bor i Den Allmektiges skygge, han sier til Herren: Min tilflukt og min borg, min Gud som jeg setter min lit til! For han frir deg fra fuglefangerens snare, fra ødeleggende pest.  Med sine vingefjær dekker han deg, og under hans vinger finner du ly. Hans trofasthet er skjold og vern."

Gud beskrives her med 3 ord. Den Høyeste, Den Allmektige og Herren. Så beskriver salmen en stilling vi mennesker kan innta. Å sitte i Den Høyestes ly. Å søke ly er noe vi gjør når det stormer og blåser. Da er det beste stedet å søke ly hos Den Høyeste. Sette seg ned der. Stedet vi har vår bolig er derimot i Den Allmektiges skygge. Den Allmektige er den som har nettopp all makt. Det er en trygg og god plass å ha sin bolig. En slik posisjon har Herren for Guds barn - at vi kan bo i hans skygge. Ut i fra denne nærhet til Gud kommer bekjennelsen: "Min tilflukt og min borg, min Gud som jeg setter min lit til".

Og Gud handler aktivt. "Med sine vingefjær dekker han deg..." og "Guds trofasthet er skjold og vern". Du skal ikke frykte. "Ikke frykte for nattens redsler, for pil som flyr om dagen, for pest som går fram i mørket, for sott som ødelegger ved middagstid. Om tusen faller ved din side og ti tusen ved din høyre hånd - til deg skal det ikke nå. Du skal bare se det med dine øyne, se hvordan de ugudelige får sin lønn. For du, Herre, er min tilflukt! Den Høyeste har du gjort til din bolig."

Uansett hvilken krise eller ulykke - til deg skal det ikke nå! Hvorfor skal det ikke nå til deg? Fordi du søker ly hos Den Høyeste, bor hos den Allmektige og setter din lit til Gud.

Gud er full av godhet og kjærlighet. Denne godhet og kjærlighet er ikke forbeholdt noen få spesielle. Vi får alle del i det om vi tar imot Jesus Kristus og følger og lyder ham. Det er en posisjon som alle mennesker er gitt om de vil ta imot Guds frelse - Jesus Krsitus. Gud kaller alle mennesker til samfunn med seg i Jesus Kristus.

Men Salme 91 stopper ikke der. Det er som Gud har mer å si og mer å gi. "Intet ondt skal ramme deg, og ingen plage skal komme nær til ditt telt. For han skal gi sine engler befaling om deg, at de skal bevare deg på alle dine veier.  De skal bære deg på hendene, så du ikke skal støte din fot på noen stein.  På løve og hoggorm skal du trå, du skal tråkke ned unge løver og slanger."

Guds engler er tjenende ånder som er sent ut for hjelpe de som skal arve frelsen. Deres inngripen og hjelp bevarer oss på alle våre veier slik at vi ikke skader oss på livs vandringen eller blir stoppet og tatt av ødeleggere.

"For han henger fast ved meg, og jeg vil redde ham. Jeg vil sette ham trygt på et høyt sted, for han kjenner mitt navn. Han skal påkalle meg, og jeg vil svare ham." Det er viktig å henge fast ved Gud. Urokkelig fast for der er løftet... jeg vil redde ham. Ikke bare redde, men Gud vil sette den som holder fast ved Ham på et trygt høyt sted. Det er den lønn vi får. "Han skal påkalle meg og jeg vil svare ham".

På tross av store og rike løfter er ikke den troende fri fra å oppleve nød. Nød ser ut til å ramme alle mennesker. Men Gud lover å føre oss gjennom nøden. Det står: "Jeg er med ham i nøden, jeg vil fri ham ut og ære ham." Det er tre løfter fra Gud når vi opplever nød. Jeg er med ham sier Gud. Jeg vil fri ham ut og jeg vil ære ham.

Så avsluttes salmen med: "Med et langt liv vil jeg mette ham og la ham skue min frelse." Og dette siste er også det største. Etter et langt liv å få skue Guds frelse. Det er vel nettopp når vi står på dødens terskel vi trenger mest av alt å skue Guds frelse. Det å få se at Gud også skal føre oss gjennom dødens gru og inn i det evige liv.

Dette rike samspillet mellom Guds barn og Gud har sitt utgangspunkt i vår stilling i Jesus Kristus. Å ta imot ham og hans ord og følge Jesus vil føre oss til Den Høyestes ly og den Allmektiges skygge. Det er åpent for alle mennesker. Guds godhet og trofasthet er overstrømmende rik. Det er mer enn nok til alle.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt