Verdidebatt

Triste tilstander i Normisjon

Dersom utviklinga held fram, så er Normisjon ute av Den norske kyrkja om ti år.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I samband med 15-テ・rsmarkeringa for opprettinga av Normisjon gjennom fusjon av Indremisjonen og Santalツュmisjonen har organisasjonens ツュfamiliemagasin bedt ti sentrale personar, mellom anna noverande og tidlegare ツュgeneralsekretテヲrar, skildra Normisjon som organisasjon i dag og om ti テ・r.

Eg er aktiv foreiningsmedlem og tidツュlegare misjonテヲr, krinssekretテヲr og medlem i landsstyret og styret for Gテ・ Ut-ツュsenteret i Santalmisjonen. Frテ・ min stテ・stad er det Vテ・rt Lands journalist Jan Arild Holbek som gjev den mest treffande og skarpe analysen av situasjonen i dag og kanskje ogsテ・ for framtida.

Avstand mellom ambisjonar og inntekter, tilbakegang i ツュforeiningsantal og aktivitetar, store smerteツュlege kutt og nedgang i misjonテヲrtalet og ytremisjonsengasjementet, ツュdesentralisert organisasjonsstruktur som heng dテ・rleg saman, nemner Holbek som dei stテクrste utfordringane.

ツォSpテクrsmテ・let er i hvor stor grad Acta, byforsamlingene og skulene bygger Normisjonsidentitet som varer, og som utlテクser langtidsengasjement og ny glテクd for テ・ dele tro og liv med nye mennesker.ツサ

Eg trur han har rett, og eg ser to storeツュ utfordringar. Det eine er テ・ nテ・ ut med misjonsinformasjon for テ・ skapa interesse og engasjement. Misjonens ツュhovudorgan Agenda 3:16 er eit interessant familieツュmagasin, men er omtrent blotta for ツュorientering frテ・ eige ytremisjonsarbeid.

Av 60 sider stoff kan det vera to-tre med konkret informasjon og reportasjar frテ・ misjonsfelta. Litt 窶ィmeir i lokalbladet, men ein mテ・ leita pテ・ nettet for テ・ finna eit minimum av misjonsnytt.

Vi kan samanlikna med Misjonstidendeツュ (NMS) og andre organ frテ・ tilsvarande misjonsorganisasjonar, der det er fullt av reportasjar og nytt frテ・ alle misjonsfelt som ein til dテクmes kan lesa saman pテ・ foreiningsmテクter.

Utan kunnskap gテ・r foreiningane tilbakeツュ, gjevargleda forsvinn og misjonテヲrtalet gテ・r ned. Ein makta heller ikkje テ・ ta vare pテ・ sitt eige misjonssenter.

Utviklinga i hテクve til kyrkja er den ツュandre utfordringa og kanskje det som uroar meg mest. Dersom utviklinga held fram, sテ・ er Normisjon ute av Den norske kyrkja om ti テ・r.

Santalmisjonen representerte kyrkjas misjonsengasjement. Misjonテヲrane vart vigsla i dei lokale kyrkjene. Organisasjonen hadde ikkje eigne arrangement i gudstenestetida og arbeidde i kyrkjelege samanhengar og foreiningar, ikkje i kyrkjelydsliknande fellesskap pテ・ sida av kyrkja.

Nテ・r misjonsorganisasjonane no etter kvart trekkjer seg ut av aktivt engasjement i kyrkja, sテ・ vil nokon seia at det er verst for kyrkja, og det er kanskje sant. Men det vil ogsテ・ vera eit stort tap for misjonsorganisasjonane.

Og sテ・ lenge som ein hテクyrer til kyrkja, er det vel ikkje likegyldig om kyrkjas misjonsvisjon kjem bort til fordel for dialog og religionsblanding, noko som kanskje er endテ・ verre enn samlivsblanding.

I staden for aktivt テ・ engasjera seg i kyrkja, har dei mest konservative, mellom anna etter kvart ogsテ・ Normisjon, sett seg pテ・ sidelina og overlete styringa av kyrkja til meir liberale krefter, og sett biskopane, som dei framleis sterkt kritiserer, i ein hテ・plaus situasjon.

Det er trist テ・ oppleva dette og kjenna at ein etter kvart ikkje veit kor ein hテクyrer til.

Fテクrst publisert i Vテ・rt Land 25.01.2016

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt