Verdidebatt

Obama som generalsekretær i FN?

Trolig er det ingen fare for det - trolig er dette bare arabisk sladder - ikkje veit eg, men tenk om det var en snev av sannhet i det . og ... er det i det hele tatt mulig? Det er kuwaitiske Al-Jarida som gjør et nummer av at president Netanyahu

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

vil motarbeide planer om å lansere snart avgående president Obama som kandidat til å ta over etter generalsekretær Ban Ki-moon som er ferdig i sitt embede ved utgangen av 2016. Også moderate arabiske regjerninger skal være enig med Netanyahu om at dette skal hindres - det er da med tanke på at president Obama er den beste presidenten Iran noen gang har hatt.

Det skal være godt i gang med sonderinger innen demokrater, republikanere og jødiske diplomater hvorvidt det å lansere Obama er noen (god) ide.

Netanyahu skal ha gitt følgende uttalelse til avisen i Kuwait:  "“Wasn’t eight years of having Obama in office enough?” Netanyahu is quoted in the Kuwaiti daily as telling associates. “Eight years during which he ignored Israel? And now he wants to be in a position that is liable to cause us hardships in the international arena.”

I tillegg til Iran og dårlig diplomatisk kjemi så tilføres som sannsynlig at Obama's flørting med det muslimske brorskap og forsøket på å alliere seg med politisk islam er mer enn nok til å sende en eventuell lansering i retur.

Avisen viser til at Israel ved Netanyahu har kommet nærmere et samhold med de moderate arabiske nasjoner.

Hvis vi så ser på listen over tidligere generalsekretærer, så har det ikke vært noen fra Nord-Amerika.  Nå er jo FN for det første lokalisert til New York og USA er medlem av Sikkerhetsrådet som er de som godkjenner lansert kandidat.

Listen over land som har hatt embedet er som følgende i stigende rekkefølge:  Storbritannia, Norge, Sverige; Burma, Østerrike, Peru, Egypt, Ghana og Sør-Korea.

Jo, geografisk står gjerne Nord-Amerika for en utnevnelse av kanidat - men - både Canada og også Australia skulle være mer gangbare for verden anno 2017 enn Obama med sin historikk.

I tillegg kan nevnes at det ikke tidligere er lansert noen kandidat fra et land som er medlem av Sikkerhetsrådet - se for deg .. Putin?  - og - Sikkerhetsrådet har ikke for vane å avslå fremlagte kandidater - den jobben må skje før forslaget havner der.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt