Verdidebatt

Saudi-Arabias makabre start på 2016

Massehenrettelsen i Saudi-Arabia kan sette regionen i fyr, og det er dårlig nytt for FN.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Saudi-Arabia innledet 2016 med å vise tv-bilder fra en massehenrettelse der 47 personer ble tatt av dage. Samme land fikk høsten 2015 valgt inn enn fremtredende representant i FNs menneskerettighetsråd.

Henrettelsene viser at det store og økonomiske mektige muslimske kongedømmet på den arabiske halvøyen har ikke tatt inn over seg at landet for to år siden ble valgt i FN-rådet for menneskerettigheter.

En viktig del av FNs arbeid er å utpeke spesialrapportører som skal sørge for å gi FN innblikk i hvordan de enkelte land håndterer religions- og ytringsfrihet. I utvelgelsen av rapportørene har Saudi-Arabias Faisal bin Hassan Trad fått en viktig lederrolle.

46 av de henrettede betegnes av Saudi-Arabia som Al-Qaida-terrorister. Nummer 47 i den makabre rekken var aktivisten Nimr Baqr al-Nimr. Han var en sjiamuslimsk lederskikkelse og hadde svært mange unge tilhengere. Han kjempet for at det skulle holdes valg i Saudi-Arabia, men tok avstand fra vold. Hans resept for å nå fram med sitt budskap var «brølende ytringer» mot «politiets kuler».

Nimr Baqr al-Nimr ble dømt for ulydighet mot kong Salman. Dødsdommen ble bekreftet av landets høyesterett. Mange ventet kongen ville komme med en benådning, blant annet av politiske hensyn. Det skjedde ikke. Andre januar 2016 var al-Nimrs dager talte.

Henrettelsene har vakt sterke reaksjoner. En av de fremtredende religiøse lederne i Iran, sier i en kommentar at «den saudiske kongefamilien vil bli utryddet fra historiebøkene».

Saudi-Arabia er fortsatt verdens største oljeeksporterende land. Velferden i landet er avhengig av en høy og stabil oljeutvinning. Siste året er statsinntektene blitt satt under press som følge av en drastisk reduksjon i oljeprisen.

I tillegg til økonomisk ustabilitet er det fra før en meget spent politisk situasjon i Midtøsten. USA-støttede Saudi-Arabia vil spille en viktig rolle i den videre utviklingen. Mange spør seg hva som vil skje videre når regimet velger å legge seg på en så sterkt konfronterende linje mot sine motstandere.

For FN var henrettelsene også dårlig nytt. Verdensorganisasjonen har vist dårlig skjønn i utvelgelsen av sentrale rådgivere for arbeidet med menneskerettigheter.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt