Verdidebatt

Etter Paris

I dag mobiliseres det for gode løsninger knyttet til FNs Tusenårsmål og nullutslippssamfunn i En ny klimaøkonomi i økologisk balanse.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

186 av de 196 landene som deltok i klimamøtet meldte i forkant av Paris-forhandlingene selv inn til FN kuttene i CO2-utslipp. Atmosfæren blir et sted mellom 2,7 og 3,7 grader varmere som følge av innmeldte tall. Skal et nivå under 1,5 °C holdes og øystatene reddes må CO2-utslipp stanse innen 2025.

Forsker Kevin Anderson ved Tyndall Center for Climate Change Research i Manchester, England, sa i følge Aftenposten 14. desember på en pressekonferanse helgen i uke 50 at «sannsynligvis må vi kutte verdens CO2-utslipp med 20 prosent hvert år framover for å nå 1,5 grader uten at vi henter ut CO2 fra atmosfæren».  «— I praksis er det ingen annen måte å nå 1,5-gradersmålet på enn gjennom negative utslipp», sa forsker Steffen Kallbekken ved Cicero i Oslo til Aftenposten 14. desember 2015.

Å iversette nasjonale tiltak for å holde temperaturstigningen på 1 °C er en oppgave for de land som vil ta et lederansvar i klimapolitikken. Slike mål og tiltak er nødvendige for å forhindre en temperaturstigning til 1,5 grader.

Alle land har forpliktet seg til å lage planer for kutt. De vil sammen med tusenvis av selskaper og forbrukeres planer for nullutslipp over hele verden være helt avgjørende fram til 2020, da avtalen trer i kraft.

For Norge betyr dette full stopp i all ny oljeproduksjon, avvikling av støtte og leterefusjonsordningen, endring av skatte- og avgiftssystemet, 23. konsesjonsrunde avlyses og innstilling av videre olje og gassutbygging i nord.

Høringdokumentet; Forandring for Fred, Samarbeid og Vennskap i En ny klimaøkonomi i økologisk balanse. En endringsplan fra 2015 til 2025 er et omfattende innspill til en rask omstilling i påvente av regjeringens Stortingsmelding om nasjonalt og globalt å holde temperaturstigningen på 1 °C og ligger ute på www.fredsfond.info, www.norfm.org og www.leidin.info

De oljeproduserende land må følge IEAs tilråing og la det meste av oljen være en lagerreserve.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt