Verdidebatt

Behold sykehjemsprestene!

Hvis Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet får det som de vil, forsvinner et svært viktig tilbud ved byens sykehjem.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I partienes forslag til bybudsjett for neste år, kuttes nemlig den kommunale støtten til sykehjemsprester med 2,7 millioner  kroner. Fra 2017 skal denne kuttes med 4,4 millioner. Dette vil kunne innebære at sykehjemsprest-stillingene i Oslo forsvinner.

Vi vet at mange beboere på sykehjem har behov for å snakke om de store spørsmålene i livet. Sykehjemsprestene har over lang tid gitt et viktig tilbud til en gruppe mennesker som ellers ikke har så lett for å komme seg til sin kirke eller sitt trossamfunn.

Det er kanskje ikke så overraskende at byrådet  ikke prioriterer et slikt tilbud. I byrådserklæringen er tro og livssyn knapt nevn. Oslos nye byråd betrakter åpenbart ikke tros- og livssynssamfunnene som viktige aktører i vår by. Også i andre deler av budsjettet kuttes støtten til kirke-, tros- og livssynssamfunn.

I 2010 lovet statsminister Jens Stoltenberg – i den såkalte «Verdighetsgarantien» – at tjenestetilbudet for pleietrengende eldre skal «tilby samtaler om eksistensielle spørsmål». Det er vanskelig å forstå byrådets forslag som noe annet en et brudd på dette løftet.

Oslo KrF lover å ta kampen for støtten til sykehjemsprestene, samtidig som vi vil legge til rette for at andre tros- og livssynssamfunn får tilby tjenester og samtaler ved Oslos sykehjem. Dette handler om å ha en eldreomsorg som ser hele mennesket.

Erik Lunde, leder i Oslo KrFs bystyregruppe

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt