Verdidebatt

Mere krig mot IS?

Er det svaret fra norske politikere etter fredagens terrorangrep i Paris?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det må legges press på regjeringene og alle andre krigsaktører for at det skapes en politisk løsning, som involverer alle krigens parter.

Om NATO sender en forespørsel, vil Norge delta i de folkerettsstridige bombetoktene i Syria. Det er budskapet så langt fra statsminister Erna Solberg.

Bruk fornuften

Jørn Boye Nielsen, bestyrelsesformann for Rådet for International Konfliktløsning, RIKO, i Danmark oppfordrer til å bruke fornuften.

«Svaret på de brutale terrorangrep er ikke mere krig. IS lever av vold – og jo mere vi bidrar med dette ved bombninger, jo mere styrkes IS regimet av potentielle sympatisører ute i verden. Med terror som resultatet», skriver han på RIKO's hjemmeside.

RIKO peker blant annet på, at der må skje en verdensomspendende inndemming av IS, som pengestrømmen og enhver handel med IS må stoppes, Dessuten må der pres på for at få en våpenhvile og fredsavtale i forhandlingene i Wien mellom de eksterne aktører i borgerkrigen i Syria. Og alle aktører inklusive Tyrkia, Saudi-Arabia, USA, Frankrike, Rusland og Iran m.fl. skal delta i forhandlingene og løsningen av konflikten.

Skap fred

De tragiske begivenheter i Paris viser, at krigene har gjort IS sterkere enn tidligere. Folkene i Europa og Midtøsten må kjempe sammen mot de stormakter, som har ødelagt deres land og drevet millioner på flukt. IS og deres likesinnede kan vanskelig bevare sin makt, hvis der skapes fred i Syria, Afghanistan og Irak.

Den italienske terrorekspert Loretta Napoleoni, som har skrevet en bog om IS, sier til den danske avisa Information, at hun er meget bekymret for, hvordan de vestlige ledere vil reagere.

«– Det verste, man overhodet kan gjøre, er å sende landstyrker inn og fortsætte eller intensivere bombingene», siger Loretta Napoleoni og påpeker, at selv hvis Vesten lykkes med at utrydde IS med krig, vil det bare styrke hatet mod Vesten.

«- Vi kan sende styrker inn, slik vi gjorde i 2003, og om 10 år vil IS så nok være utryddet. Til gjengjeld vil de være erstattet av en anden organisasjon, som vil være enda større og enda sterkere», påpeker Loretta Napoleoni.

«Som kristne kan vi ikke akseptere Al-Qaidas herjinger i Syria med vestlig støtte», sier erkebiskopen i den katolske kirken i Syria.

«US-senator John McCain protesterer mot at russerne ikke angriper stillingene til IS, men bare bomber til anti-Assad-styrker som er trent av CIA. Slike uttalelser foruroliger, men er også en åpen innrømmelse om at bak krigen mot Assad står også CIA». Det sier den syriske erkebiskopen Jacques Behnan Hindo til Agenzia Fides,

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt