Verdidebatt

Nedskytingen av MH17

I en moderne krig som den i Ukraina er det ikke kun militære midler som gjelder. Det også i stor grad en mediakrig. Quo bono? Er det noen som har noe å "tjene" på ugjerningen?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi må spørre oss hvem som har interesse av å skyte ned et sivilt, vestlig passasjerfly? Ingen som vil framstå som rettferdige vinnere i en krig, iallfall.

Russland har til nå lagt stor vekt på å hevde at landet ikke er direkte innblandet i Ukraina-konflikten, og har vel mye å tape på få skylda for en slik meningsløs nedskyting som skjedde for ett år siden.

Nedskytingen har vel heller skadet opprørernes sak i øst-Ukraina enn motsatt, siden det er de som til nå har fått skylda for ugjerningen.

Men den som teoretisk sett kunne hatt en interesse av en slik nedskyting er staten Ukraina selv, indirekte støttet av NATO. Å manipulere fram hendelser for å legge skylda på motparten er vel ikke noe nytt i verdenshistorien, og vi kjenner dette fra Midtøstens mediekrig og bruken av menneskelige skjold som Hamas er beskyldt for.

Nyhetene idag melder at det var en russiskprodusert rakett som traff flyet. Men det ukrainske forsvaret hadde jo eldre russiske våpen, så dette er ikke et bevis i seg selv at det var opprørerne i øst eller russiske soldater som skjøt den opp.

En mulighet er at nedskytingen var et uhell, uansett hvilken side av konflikten den stammet fra. Fulle soldater er jo ikke noe uvanlig fenomen, og dessuten kan feiltolking av meldinger og signaler kan skje. Og i krig vet man at det kan forekomme utro tjenere - agenter for motparten - som kan fôre motparten med feil etterretningsinformasjon eller direkte sabotere iført soldatuniform.

Det vi derimot vet noe om er at i 2010 styrtet det polske flyet med presidenten, regjeringsmedlemmer med tilsammen 88 samfunnstopper langt inne på russisk territorium! Mange mener det ble skutt ned, men granskningskomisjonen besto kun av russere så tvilen består. Men mistanken er stor at Putins Russland  på en eller annen måte stod bak.

Hensikten kan ha vært å vise at Russland er på vei opp av dvalen som stormakt og ikke vil pilles på nesen av et stadig mer ekspanderende NATO. Selv om hendelsen ikke var planlagt så kan den likevel forsterke dette inntrykket av et stadig tøffere Russland.

Vi vet ikke sikkert hva som egentlig skjedde. Det vi med sikkerhet vet er at media bruker slike saker politisk, og vi vet også at våre vestlige media har en sympati med NATO og Porosjenko. Gagner det freden i Europa at vi blir minnet om denne saken idag, eller egner den seg til å egge oss til mer fiendtlig holdning mot Russland?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt