Verdidebatt

Demokratiske høyhastighetsavgjørelser

Det er et godt stykke avstand fra Bakkenteigen til Jerusalem, men skal du begynne din Jerusalem-reise med tog fra Bakkenteigen, er det usikkert når toget går, om det noen gang gjør det.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For Bakkenteigen har ikke fått sin egen togstasjon ennå, men bevares, det er jo vurdert.

Allerede i 2004 dukket vurderingen opp i norske medier, og siden har vi vurdert. Demokratisk og grundig må vite. Og vi er ikke ferdige ennå.

Det er som om demokratiet har en kronisk sykdom liggende latent et eller annet sted midt mellom lokal- og sentraldemokratiet, og gjør hele systemet ganske så dårlig til beins.

Vi får liksom ikke gjort det.

Opprettelsen av en togstasjonen er altså vurdert. Det samme har moderniseringen av toglinjen gjennom Vestfold vært. I Jernbaneverkets beskrivelse av vestfoldbanen finnes det en ganske gøy beskrivelse:

«Moderniseringen av Vestfoldbanen ble påbegynt i 1993, og skal gi kortere reisetid, flere togavganger, færre forsinkelser og bedre sikkerhet.

«Påbegynt i 1993»! Det er vel nøyaktig 22 år siden, det.

Bare minne om at det fortsatt kun er ett spor gjennom store deler av vestfold

Kjenner jeg syntes det er godt at ting gjøres ordentlig i dette landet. Alle skal være med. Lokaldemokrati på sitt…….

Men nå har vi altså fått en dato for når denne moderniseringen skal være ferdig. Og heldigvis skjer det raskt, i hvertfall i jernbanehistorisk målestokk. Allerede i 2024 skal det være klart.

Puh!

I andre enden av din reise til Jerusalem, er det noe greiere. Der vil du sannsynligvis avslutte reisen din med høyhastighetstog. I hvert fall om du reiser i begynnelsen av 2018.

Helt siden 2001 har det trinnvis vært bygget på høyhastighetslinjen mellom Tel Aviv og Jerusalem. Den tjue åtte minutter lange turen skal ha fire avganger i timen og stige omlag åtte hundre meter.

På samme måte som Oslos innfartsveier ble overbelastede i rushtiden for mange år siden, ble Jerusalems det også.

I 2018 får trafikantene i Jerusalem avlastning . I 2024 blir det kanskje telemarkingen og vestfoldingens tur.

Om ikke sykdommen tar rotta på oss.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt