Verdidebatt

Hjernesjekking

Alle eldre bør hjernesjekkes

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

"Alle eldre bør hjernesjekkes", heter det i en artikkel i Dagbladet forleden. Det er et panel av geriatrikere ved Saint Louis University i USA som anbefaler dette. Slik kan svikt avdekkes på et tidlig tidspunkt bremses eller reverseres gjennom behandling. Representant for Nasjonalforeningen for folkehelsen er blant dem som sier dette er interessant, nemlig at det egentlig settes fokus på forebygging. Forslaget går ut på at alle over 70 år skal sjekkes. Jeg er noe betenkt. Er enig med pensjonert professor og forsker innen geriatri Knut Engedal . Han synes det høres noe rart ut med screening av alle over 70 år. Dyrt er en ting, men det er ikke sikkert man får noe igjen. Engedal mener at hjemmebesøk fra kommunen (omsorgstjenesten) som allerede finnes for eldre i mange kommuner er en bedre ordning for å avdekke helsa genereelt, også mental helse. Jeg vil også peke på at eldre som etter hvert ved hver førerkortfornyelse må ha oppdatert helseattest. Ofte for 1 år av gangen.En gylden anledning til å oppdage demens, så man slippper at demenssyke kjører mot kjøreretningen og kan bli diagnostifisert.

For ordens skyld: Hjemmebesøk for eksempel i Asker dreier seg om tilbud til alle over 80 år. Med tanke på avdekking av demens kunne jeg tenke meg at alderen ble satt til 70+. Men husk at det må være et frivillig tilbud om hjemmebesøk. Selvsagt. 
Jeg går for øvrig ut fra at den bebudede demensplan 2020 vil settes spesielt fokus på diagnotiseringen så tidlig som mulig. 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt