Verdidebatt

Syria og partilederene

Hva vet vi om Syria? I partilederdebatten igår hørte vi at dette ikke er hvem som helst - vel å merke - hvis vi visste hvem de var - for dette er i partilederes hode tydeligvis "syrere" an mass. Og i disse hodene finnes tydeligvis en chip som sier

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

at disse skal bli vellykket å integrere - dette er akkurat hva vi er i behov av - dette er kremmigranter.  Er de det?  Vel å merke - hvis de er syrere?

19,3% av befolkningnen levde før alt ble mye verre i slumstrøk i byene.  Hver femte person.  Hvis alt er så bra, så synes det å være en høy prosent.  Landet har fått noen dollar i bistand - 1.671.520.000.  1,7 % av befolkningen levde under ekstrem fattigdom.  Fattiges andel av landets forbruk 7.7%.  MPI fattigdomsindeks 0,024 - 0-1 der 0,0 er best.

Det hevdes at dette er et utdannet folk som er akkurat det vi trenger ... hmmm... på våre aldershjem.  Den første analfabeten jeg møtte i mitt virke var fra Syria - kvinne.  Obligatorisk skole fra barna er 6 til 15 år. I 2002 gikk 98 % av barna i den obligatoriske skolen. Det er 3-årig videregående skole med allmennfaglig og yrkesfaglig studieretning. Undervisningsspråket er arabisk; engelsk og fransk er første fremmedspråk. Syria har 4 universiteter: Damaskus (grunnlagt 1903), Aleppo (1960), Latakia (1971), Homs (1979). Ifølge UNESCO (2003) er ca. 23 % av den voksne befolkningen analfabeter (10 % av mennene, 36 % av kvinnene).  

I fredlige tider har arbeidsledigheten ligget på rundt 10%.  Til sammenligning, så har Norge ligget på rundt 3%.

Syria har - eller hadde - et innbyggertall på 82 millioner.  Det er 22 millioner over antall flyktninger i verden.  Det sier seg selv at alle disse ikke kan migrere.

I 2010 - før elendigheten - lå Syrian i gruppen middelse HDI ( levestandardsindeks) - på plass 111 i verdenssammenheng med 0.589 - opp 0.005.  Til sammenligning lå Tyrkia, Iran, Irak, Libya og Bosnia i gruppen Høy HDI.  Og- neonlyset på toppen er rettet mot .. Norge.

I 2014 - med krig og elendighet - har Syria bare sunket til plass 118 - ned 0.004 - fortsatt i gruppen medium HDI.  Norge er fortsatt på topp - Saudi-Arabia har og en topp-plassering nr. 34.  Israel er nr. 19.  Qatar nr. 31.  De forente arabiske emirater nr. 40.  Bahrain nr. 44 og Kuwait nr. 46.  Libya nr. 55 og mottakerlandet Libanon nr. 65 - opp 0.001.  Tyrkia nr. 69- opp 0.003.  Jordan nr. 77 - opp 0.001.

I bunnsjiktet finner vi bl.a. Pakistan nr. 146, Jemen 154 og etter det er det stort sett bare afrikanske land.  Helt i bunnen finner vi Eritrea, Sierra Leone, Tjad, Den sentralafrikanske republikk, Den demokratiske republikken Kongo og Niger.

Nrk hadde hentet inn Elisabeth Grieg - shippingkvinne fra Bergen som sa til Dagens næringsliv "Det er klart vi er priviligerte - hun har tredoblet farsarven over 10 år og tjenste 3,2 mill. og hadde en nettoformue på drøye 173 mill. for inntektsåret 2012.

Jo, Grieg skal ha for sitt engasjement - men - hun er ikke i posisjon til å sette seg inn i hva det vil si for velferdsNorge og de som er avhengige av at dette er oppe og går på et forsvarlig nivå.

Det skal ikke bki lett å være fattig i Norge med den ekstrabyrden som nå innvaderer oss.  Rasmus Hansson tok svært lett på dette tema - hvordan det ville gå med velferdsstaten - det er dette som er velferd, sa han- å gjøre døren høy og porten vid.  Skjønner ingen at det å finne balansepunktet vil bli avgjørende for hvorvidt dette for det første lar seg gjennomføre og for det andre å få en rimelig oversikt over hva som blir konsekvensen for de som ligger på fattigdomsgrensen og ihvertfall prøve å ivareta disse - også i nær framtid?

Selvsagt er ikke bosniere i samme kategori som de som ankommer oss nå - de hadde med seg noe fra gamle Jugoslavia som disse ikke har.  Hareide oppfører seg som en skolegutt der han tror at det er prognostisk overførbart at disse som nå er tilsammen 17.000 er en blåkopi av disse som vi ikke vet er som ankommer oss nå i fortroppen er.

De fleste bosniere gifter seg med en bosnier.  De får som gjennomsnittet i Norge i snitt 2 barn pr. familie.  De bor spredt over hele Norge - flest finner vi i disse kommunene:  Ørskog, Lyngdal, Sarpsborg og Tolga.  Bar 13% har adresse Oslo spredt over bydelene - ingen spesiell bydelspreferanse.

Bosniere er godt integrert, med høy deltagelse i utdanning, høy sysselsetting og liten andel sysselsatte i «typiske innvandrernæringer».[1]  En stor del av bosnierene har aldri vært flyktninger - de har vært arbeidsinnvandrere.

Retorikken i "godhetslauget" har vært pågående og oppmuntrende til at den motivasjon som utvilsomt finnes i den norske befolkning blir preget av at denne fortroppen som nå ankommer skal ønskes "Velkommen" uten at det er sjekket hvem de er eller om de er "syrere" eller hvem som helst som ønsker seg en annen og bedret hverdag uten dermed å ha sagt at de er i behov av beskkyttelse jfr regelverket.

Tydeligvis tenker ikke politikere på signalene og effekten vår håndtering av førstbølgen vil gi for den kommende tsunami.  Partiledere burde forventes å ha en og annen refleksjon om hva deres politiske syn er med på å bygge opp under.

Sannheten er jo, som vi konkluderte med i tråden "Takk til Siv og Erna"  at vi hverken vet eller har noen garantier som vil gi oss det korrekte svaret på konsekvensene av det som skjer akkurat nå.  For meg virker det nesten som om enkelte partiledere overhode ikke bryr seg om konsekvensene på kort og lang sikt - andre ser ut som de sitter på en garantiseddel som ikke finnes.

Det hele fremstår bevisst og følelsesmessig ignorant og vil kun ha som resultat - nasjonalt selvmord, men .. det er kanskje det som er målet for noen av disse?  Nysvensker snakker om å fly migranter inn .. ja, jo flere det blir av de "nye" dess verre blir det å snu ... men det er kanskje ikke lenger så farlig ... lenger ... for dette gir jo en god følelse .. idag  . og .. whatever?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt