Verdidebatt

"Hvorfor øker strømmen av flyktninger så mye akkurat nå?"

er overskriften på et forklarende innlegg i Aftenposten? Vi har nå to hovedfartsårer inn til Europa - en rute der vi har sett i hovedsak afrikanere ta seg over til Italia og en mer nyåpnet som synes mer praktisk og enklere for de som har fått nok av

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

krig og elendighet i Midt-Østen via Tyrkia/Hellas.  Denne ruten beferdes i hovedsak av syrere ifølge FNs høykommisær for flyktninger - 82% av de registrert ankomne, 14% afghanere og 3% irakere - og 1%??

Her i Norge har vi hatt stor debatt siden Støre tenkte høyt på et tall - vi har hatt diskusjoner om det er bedre å hjelpe flyktningene der de er - vi har hatt ferie - vi har bl.a. vært på Kos og sett over til Tyrkia som visstnok skal være som å stå på Honnørbrygga og se over til Nesodden - 4 km - vi tutler med vårt og tiden går, mens hverdagen for de som virkelig er rammet av elendighet fortoner seg som ... elendighet.

Aftenposten anfører 4 hovedårsaker:

1.  Syria-drøm knust.

Her er det ikke mer å returnere til.  Tydeligvis har ikke disse noen nøkkel eller noe å forvente retur til.  Hvilken Syria-drøm hver enkelt hadde er vanskelig å bedømme, men har er det mange ulike varianter av drømmer der nok mange gikk tilbake til fredligere dager under Assad.  Også arabere i mandatområdet håpet på en rask seier for sine for så å returnere - det skjedde aldri og skjer aldri.  Det er nå gått 4 år med krig i ulike varianter og Syria vil aldri bli det som det var og hva det gjenoppstår til vet ingen.

2.  Verre i leirene

Det var her det var forventet av FN og alle de humanitære organisasjonene hadde jobbet fram forhold som det skulle være i nærheten mulighet å hjelpe flyktningene til å holde ut, men jeg ser at dette henger sammen med vurderinger i 1 - at nok er nok - det blir aldri bra og så ha det til MØ.  Dette med å hjelpe i nærområdene har m.a.o. ikke fungert godt nok til å gi tålmodighet og håp.  Det har vært dårlige matrasjoner, ikke mulighet til skolegang for barn og ikke mulighet til å inntjene egne penger unntatt via noe barnearbeid.  Boforholdene har ikke vært slik som flyktningene og vi forventet at de skulle være - tydeligvis.

I sum: nabolandene og verdenssamfunnet har ikke hatt en plan og samordning som har fått en krise av denne størrelse til å fungere mht ivaretakelse av ankomne.

3.  Kun Tyrkia-ruten åpen

Syrias naboland har stengt grensene, mens Tyrkia bare tidvis stenger sine.  Ifjor kom 1.1 mill. syrere inn i Tyrkia.  Mottaksapparatet i Tyrkia har fungert dårlig og forholdene har blitt verre.  Hvordan Tyrkia har organisert seg og hvordan verdenssamfunnet har samarbeidet synes uklart, men det er jo forståelig at hvis du ikke skal hjem .. og Tyrkia er pyton...så .. eller?

4.  Kort vei til Hellas

Jo, det er nesten svømmbart.  Ruten Hellas, Makedonia, Serbia, Ungarn synes innarbeidet inntil trolig Ungarn får opp sitt piggtrådgjerde.

Med disse forklaringene så er det vel lite som sier at vi vil se en slutt på dette med det første og hvordan dette skal løses sliter Europa med å finne en ordning på - i tillegg kommer et av tidenes børsfall.

Aftenposten har en flyktningegrafikk som ikke kommer med lystelige tall

Noe sier meg at hadde jeg vært i nærområdet og familien hadde helse til å ta turen - ja, de som kommer er faktisk en del av "the survival of the fittest" - så hadde vi nok og vært flyktninger/migranter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt