Verdidebatt

Lengede på rusbehandling og ventetider

Det har vært en generell trend om å i tiden rusavhengige er i rusbehandling. Denne trenden skjedde under arbeiderpartiregjeringen og er snudd under den nåværende regjeringen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Skrevet av: Jon Storaas & Kenneth Arctander, RIO Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon

Arild Knutsen, daglig leder i foreningen for human narkotikapolitikk (FHN) hadde et innlegg på verdidebatt der han kritiserer Erna Solberg (H) og Siv Jensen (FRP) for sitt besøk hos Stiftelsen Retretten. Solberg og Jensen deltok i en sending på NRK kveldsnytt for å innkassere poeng på en nedgang i ventetid for oppstart i tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Nedgangen i regjeringsperioden var hevdet å ha sunket fra 63-48 dager. Arild Knutsen hevder behandlingstiden har gått ned, noen steder, fra ett år til to måneder slik at nedgangen i ventetid handler om kortere behandlingstid fremfor kapasitetsøkning.

Viktig med presis kritikk. Først vil jeg presisere at jeg er helt enig med Arild i at mange får for kort behandling. Det er også riktig at det har vært en trend der man vil kutte i behandlingstid og samtidig vri om fra døgn til dag Vi må ta med i betraktning at denne trenden skjedde under den forrige regjeringen og ikke under Høyre-FRP regjeringen. Det er viktig å kritisere, men da burde kritikken også være korrekt og peke i riktig retning. Under den sittende regjeringen har det vært kjøpt 200 ny langtids døgnplasser, hvorav Phoenix Haga og Finnmarkskollektivet var to av tilbyderne som fikk avtale. Begge disse institusjonene mistet avtalene under Stoltenberg-regjeringen. De som måtte legge ned var Nybøle, Fossen rusbehandling og Langørjan gård. «Redningsaksjonen» og kapasitetsøkningen skjedde under Høyre-FRP regjeringen. En generell trend over lengre tid har vært en reduksjon i behandlingslengde. Under sittende regjering har vært et politisk skifte til mer langtids behandling. Ventetiden til døgnbehandling er stabil. Det er forventet en oppdatert reduksjon i ventetid for døgnbehandling når de nyinnkjøpte plassene har fått full effekt.

Fritt behandlingsvalg. Vi har en klossete kapasitet. Hos enkelte tilbydere har ruspasienter stått inntil 40 uker i kø, mens de andre steder har kommet rett inn. Det ville være langt mer logisk om de plassene med påtrykk av pasienter kunne utvide kapasiteten sin i en periode for å tilby brukerne behandlingen de selv vil ha. Dette kan fritt behandlingsvalg sørge for. Dette er en av grunnene til at RIO støtter reformen. Vi har tidligere vært av den oppfatning at FHN støttet reformen, men er gjort kjent med at Knutsen ikke støtter den og at den ikke er behandlet hos FHN. Nå er det uansett vedtatt. Da er det viktig at relevante parter bidrar til å sørge for at den fungerer til det beste for brukerne.

Riktig vei. Påstanden om at ventetiden har gått ned denne regjeringsperioden grunnet kortere behandlingstid, trenger dokumentasjon. Regjeringen har pekt ut en retning der man satser på en kapasitetsøkning på langtids døgnbehandling. Dette leses tydelig av oppdragsdokumentene for 2014og2015. Dette vises ved innkjøp av langtidsplasser og fritt behandlingsvalg på langtids behandling.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt