Verdidebatt

Bibelgruppe ble offer for rasisme og fri våpenbruk

Det er neppe noen ny rasismebølge i USA, men Amerika blir ikke kvitt de tunge, rasistiske dønningene. Fri tilgang til våpen forsterker problemet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Drapene på ni medlemmer i en svart sørstatskirke onsdag kveld, var rasistisk motivert, hevder politisjefen i Charleston.

Gjerningsmannen er ikke pågrepet, men en 21-åring knyttes til drapene. Han beskrives som «en glattbarbert hvit mann».

Emanuel African Methodist Episcopal Church i Charleston er den eldste metodistkirken i sørstatene. Bygningen ble bygd i 1831 og regnes som en historisk viktig. De som ble drept i angrepet, skal ha tilhørt en bibelgruppe.

Kirkens pastor Clementa Pinckney, som også er folkevalgt i South Carolina, var blant de drepte, skriver borgerrettighetslederen Al Sharpton på Twitter.

Da borgerrettighetskampen raste på sitt sterkeste på 50- og 60-tallet i USA, var det vanskeligst å få endret holdningene i sørstatene. Den innbitte motstanden mot å akseptere svarte delen av befolkningen, henger igjen som mørke skygger i det amerikanske samfunnet. Det siste året har man sett flere saker der politimenn har drept svarte borgere.

Fordømmelsene er naturlig nok sterke etter onsdagens hendelse. «Dette er en forferdelig og hjerteskjærende tragedie i denne historiske kirken. En ond og hatefull person tok livene til borgere som var samlet til bønn», sier borgermesteren i byen, Joe Riley.

Hvordan Riley stiller seg til amerikanernes lette tilgang til våpen, vet vi ikke, men gårsdagens drap setter igjen søkelyset på de liberale, amerikanske våpenlovene. Mange amerikanske politikere holder hårdnakket fast på at folk flest må kunne ha retten til å bære våpen. De argumenterer ut fra retten til å kunne forsvare seg selv.

En undersøkelse viser at disse argumentene fra den mektige våpenlobbyen i USA, ikke er spesielt holdbare. Skytevåpen brukes sjelden i selvforsvar, hevdes det i en studie fra Violence Policy Center i Washington. Bare 259 av de 8.342 drapene som ble begått med skytevåpen i 2012, skjedde i selvforsvar.

Kombinasjonen av rasistiske holdninger og fri tilgang til skytevåpen, er et kjempeproblem for USA.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt