Verdidebatt

Nei til abortbasert meslingevaksine!

Vi har ikke gitt våre barn den abortbaserte MMR-vaksinen som skal beskytte mot meslinger, rubella (røde hunder) og kusma fordi rubellakomponenten i MMR-vaksinen er abortbasert.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Skal norske myndigheter få opp dekningsgraden av meslingevaksinering, må de importere alternative meslingevaskiner. Selv om meslingekomponenten i vaksinen i seg selv er etisk holdbar, inngår den i en kombinert MMR-vaksine sammen med abortbasert vaksine. Det står beskrevet i Felleskatalogen for dem som vil lese – "Rubellavirus produseres i humane diploide lungefibroblaster (WI-38)" http://www.felleskatalogen.no/medisin/m-m-rvaxpro-sanofi-pasteur-msd-561177. Vaksinen er altså abortbasert og bygger på en person som går under navnet WI-38. Denne lille jenta ble abortert da hun var et 3 måneder gammelt foster, og informasjonen om henne er åpent tilgjengelig. http://en.wikipedia.org/wiki/WI-38. Noen forsvarer vaksinen med at barnet er dødt uansett, og vi bidrar ikke til selve fosterdrapet. Men hvordan vil en stoppe nye abortbaserte vaksiner som lages på nye aborter om en ikke etterspør alternative etisk uproblematiske vaksiner?

Noen forsvarer også vaksinen med at det nå etter så lang tid er en utvannet cellelinjekobling til dette barnet. Men for meg endrer dette argumentet ingen ting. Denne lille jenta ble drept og senere brukt som utgangspunkt for utviklingen av rødehundevaksinen som alle barn i Norge i dag tilbys i det offentlige vaksinasjonsprogrammet. Det gjør MMR-vaksinen uaktuell å ta for flere av oss. Som kristne tror vi at det drepte barnet har samme menneskeverd som våre barn.

Det finnes på markedet separate meslingevaksiner som ikke er en del av MMR-kombinasjonen, men disse er ikke tilgjengelige i Norge. Det finnes også ikke-abortbaserte alternativer til rødehundervaksinen som faller inn under samme problemstilling. Japan har laget en uten bruk av aborterte foster.http://www.know-vaccines.org/?page_id=250, men denne er ikke tilgjengelig i Norge.

I Norge gir helsesøstre og vaksinekontor ikke informasjon til foreldre om vaksiners utgangspunkt og produksjonsmåte, det opplyses heller ikke om det finnes alternative vaksiner. Foreldre som spør, kan møte manglende kunnskap og til dels vrangvilje. Dette er både et etisk og et demokratisk problem. Slik kunnskap må være tilgjengelig og muligheten for vaksinealternativer må være reell.

Det er uvitenheten om vaksiners utgangspunkt som har gjort at flere av oss i ettertid til vår forferdelse har oppdaget at vi har gitt våre barn vaksiner vi ikke ønsker at de skal ha.

Hvis myndighetene mener alvor med at en størst mulig andel av befolkningen skal vaksineres mot meslinger, må de importere etiske meslingevaksiner som et alternativ for oss som ikke ønsker å benytte abortbaserte vaksiner. Inntil det skjer, er vi flere foreldre som fortsatt velger å ikke gi våre barn dagens meslingevaksine. Vi for vår del reiser denne sommeren til Japan med våre voksne ungdommer og benytter anledningen til å ta de etiske vaksinene der. Andre reiser til England, men ikke alle har anledning til å reise utenlands.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt