Verdidebatt

Trygg oppvekst – også i kommunal bolig

I en nylig TV-dokumentar viser NRK hva slags uverdige forhold barn som bor i kommunale boliger i Oslo opplever å bo under. Regelverket er ikke utformet for å ta hensyn til barns beste.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

NRKs sak om «Selma» (9) som endelig har fått flytte til en egnet kommunal bolig er et viktig stykke gravejournalistikk. Forvaltninga av kommunale boliger i Oslo under ulike byråd ledet av Høyre gjennom de siste 18 årene er et sørgelig kapittel.  Vedlikeholdet i mange boliger er forsømt, og årlig tar kommunen ut et stort økonomisk utbytte. Boligene leies ut til markedspris, når nettopp mangel på midler er en viktig årsak til at folk trenger kommunale boliger. Det kommunale boligselskapet brukes som inntektskilde når det borgerlige bystyreflertallet salderer budsjettene.

Barns beste må ivaretas også i kommunale boliger. Bilde av Mark Kirchner på flickr.com. Lisens: CC-BY 2.0

Dessuten er det altså slik som NRK viser, at Oslo kommunes regelverk for tildeling av kommunale boliger ikke sikrer barn et trygt oppvekstmiljø. Det er mangel på gode kommunale familieboliger i bydelene, som avgjør om barnefamilier blir plassert i alt for små leiligheter eller i boliger som svarer til familiens faktiske behov. Det er en dårlig kommunal boligpolitikk som fører til de farlige og belastende bomiljøene som barna havner i. Når barn ikke tør å lukke opp døra når det ringer på, i frykt for hvem som står på utsiden, er det alvorlig. Når barn ikke tør å ta med seg venner hjem fra skolen, fordi boforholdene og miljøet er så ubehagelig, så er det en svikt fra samfunnets side. Dette har vært et problem i Oslo i mange år. Derfor trenger byen en annen kommunal boligpolitikk, der kommunen aktivt bygger og kjøper flere kommunale utleieboliger. En trygg oppvekst for barn, er avhengig av gode og trygge boliger og bomiljøer.

Det er selvsagt viktig at regelverket for de kommunale boligene ikke bidrar til å stigmatisere beboerne. Det bør likevel være mulig å unngå at barnefamilier plasseres i bygårder der de vanskelige livene rusavhengige lever preger hverdag og nattero.

Oslo SV vil sikre alle barn et godt oppvekstmiljø. Vi vil arbeide for at kommunale boliger i større grad blir integrert i bomiljøet, blant annet ved å utnytte det offentliges rett til å kjøpe seg inn i nye boligprosjekter. Vi vil også arbeide for bystyrets vedtak om at kommunale boliger i større grad blir spredt ut over hele byen, blir realisert. I dag er mer enn 80 % av de kommunale boligene konsentrert i Oslo Øst.

En trygg oppvekst for alle burde være en selvfølge i Oslo i 2015. Når kommunale boliger tildeles barnefamilier, bør det prioriteres å ivareta barnas behov. Vi må få flere kommunale boliger på plass, og i tillegg må vi sikre et regelverk som ivaretar barnets beste i tildeling av boliger. Ingen skal måtte oppleve det Selma har opplevd. For å få dette til trenger vi et nytt politisk styre i Oslo.

Marianne Borgen, 1. kandidat Oslo SV
Benjamin E. Larsen, leder Oslo SV

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt