Verdidebatt

Nykalvinisme

Etter å ha lest saken om Kilden menighet vil jeg ta tak i en bit som ikke har fått like mye spalteplass som hvordan man behandler barn, som f.eks dereskjærligheten til nykalvinismen

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er tre ting jeg bruker mye av min tid på av ting knyttet til kristenliv; skapelse vs evolusjon, helvete (evig pine eller evig død) og kalvinisme (dvs kamp mot kalvinisme). Kan man være kristen og tro på evolusjon? Ja, mener jeg. Kan man være kristen og tro på evig pine? Ja, mener jeg. Kan man være kristen og tro på de kalvinistiske ideer? Nei.

For en kristen er det enkelte ting jeg mener må være på plass for å bære den merkelappen. Jeg mener man som kristen SKAL tro at Jesus døde for alle og for alle synder. Dessverre er det en voksende andel i den kristne verden, ikke overraskende med USA i spissen, som ikke er enig i dette. Kilden Menighet er en av de første menighetene jeg har hørt om i Norge som sverger til John Calvins tanker (Calvin hentet i sin tid mye inspirasjon fra Augustin). Kort fortalt sier Calvin:

1. Mennesket har ingen fri vilje og kan ikke respondere på evangeliet selv. De er spirituelt helt døde.

2. Gud har, før verden ble til, valgt ut hvem som skal komme til Himmelen og hvem som skal gå fortapt.

3. Jesus døde kun for et mindretall av menneskene på jorden.

4. De Gud har valgt ut, kan ikke velge å ikke ta imot Jesus.

5. Er man først frelst så kan man ikke bli frafallen, uansett hva man gjør.

For meg er det helt ufattelig at man kan tro at dette er noe som kommer fra en man kaller en god og rettferdig gud. Norge har en tendens til å ta etter USA hva kristentrender angår, og hvis dette også gjelder kalvinismen, er det et fareelement kristennorge må ta alvorlig. Særlig de siste 20 årene har kalvinismen fått et oppsving i amerikanske menigheten og man omtaler gjerne "gjenfødselen" som nykalvinisme. I likhet med nyateisme er nykalvinisme en mer aggressiv og fundamental variant enn sin forgjenger. At Kilden omtaler seg som nykalvinistisk blir da enda mer alvorlig. Dette må stoppes, og det raskt!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt