Verdidebatt

Underlige Israel.

Forstå det den som kan.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Som jeg forleden skrev om: søndag 18 januar kom det en høyt rangert delegasjon av Iranske militære samt den unge Jihad Mughniyeh fra Hizballah, til en befaring på Golanhøyden. Israels militære etterretning har jo samarbeidet med Nusra-Jihadistene på Golan og et kamphelikopter dukker og avfyrer raketter som dreper en senior general Allahdadi og et ungdomsikon i Shia-verdenen: Jihad Mughniyeh - sønn av Mossadlikviderte Imad Mughniyeh i 2008.

Nå er da alle israelske aviser fulle av spekulasjoner om hvorvidt Israels militære etterretning visste vilke prominente personer de drepte - tilsammen 6-7.

Såfremt AMIN som den heter,visste hvem de tok livet av,vil jeg nok engang stille spørsmålet om Israels dømmeevne i turbulente tider. For en kunne selv på Kjelsås i Oslo,fornemme at hele Shia-verden holdt pusten av sjokk og vantro.

Og på tirsdag og idag onsdag 21 januar kommer da de verbale meldingene fra Iran og Hizballah.

Iran besverger at Israel skal fjernes fra jordens overflate og dette påbegynnes med at Iran skal påta seg ansvaret for at palestinerne på Vestbredden skal massivt væpnes i likhet med deres landsmenn på Gaza. Skulle så skje, befinner Israel seg i en ytterligere håpløs militær situasjon.

Det som ikke gjør det bedre var at 200 ungjihadister som åpenbart sympatiserer med Islamsk Stat,stormet det franske kultursenteret på Gaza mandag 19 og bare Hamas politi hindret dem fra å sette fyr på det.

Dette hevner da ungjihadene den 20 ved å sprenge bilen til Helmi Khalaf som er Hamas politisjef. Å, så typisk palestinsk politikk.

Store debatter pågår innen Hamas om de skal satse på Muhammed Dahlan som gamle Mahmoud Abbas etterfølger i PA/PLO. Uenigheten inni Hamas går på det at under Yasser Arafat var Dahlan en av etterretningssjefene,ansvarlig for Gaza,hvor han på normalt vis torturerte og drepte Hamas-Jihadister.

Gjennom årene har jeg lest mye om denne Dahlan og har bare det å si: en kryssning mellom en fullblods gangster og en smart fisk i å beherske intrigene i arabisk politikk.

Hamas er jo nå i allianse med Iran-Hizballah og forbereder politisk overtagelse av Vestbredden da Abbas-regimet er på hell. Det kan godt være de satser på Dahlan som det oppmilitariserte jihadiserte Vestbreddens Führer.

Det var sikkert ikke tenkt slik, men Israels likvidering på Golan søndag 18 januar faktisk framskynder disse utviklingstrekkene. Unge Hamasmedlemmer går over til Islamsk Stat.

Shia-verdenen klekker ut aksjoner som skal hevne drapene på general Allahdadi og ungdomsidol Jihad Mughniyeh.

De kommer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt