Verdidebatt

«Bæssmor» med promille

I visa «Romjulsdrøm» synger Alf Prøysen om det å være fire år i jula og «der saligheta var et bæssmorfang».

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bestemødrene fra Prøysens rike, de med topp i håret, forkle og god tid, de finnes ikke mer. Dagens bestemødre er gjerne i jobb, eller har nylig avsluttet et yrkesliv. Flertallet har utdanning, har reist mye og har stort sett en grei inntekt - og de har et fellestrekk til som skiller dem fra Prøysens bestemødre: De drikker mer.

Der deres mødre så vidt tok en akevitt til julemiddagen, kan dagens bestemødre finne fram rødvinen titt og ofte. De har tid og råd til å kose seg. De har reist, og sett på TV at vin også passer til lunsj og midt i uka. Venninnetreff er ikke lenger rundstykker og te, det er møteplass ute og det er vin på bordet. De har også fått med seg artiklene om hvor utrolig bra det er for hjertet med en daglig dose. (Det faktum at dette er tilbakevist og at alkohol er veldig lite bra for rundt 60 andre sykdommer, forholder de seg ikke til.)

Drikker mer. Folkehelseinstituttets siste tall for alkoholbruk blant nordmenn viser at vi som folk drikker mye mer enn før. De siste 20 årene har vi økt forbruket med 40 prosent. Mens det fortsatt er menn som drikker mest, er det to grupper som øker mest på statistikken: Kvinner og seniorer. På ti år har kvinner og menn over 60 år nesten doblet sitt alkoholinntak, viser en rapport fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT).

Eldre drikker også oftere enn før. Det er særlig vin som er blitt mer populært. Mange 50-70-åringer drikker nå en halvflaske vin mange ganger i uken. Særlig stor er økningen i alkoholkonsum blant kvinner, viser en studie om Livsløp, aldring og generasjon (NorLag).  Kvinner i 50-70 år drikker mer enn kvinner i 30-40 års alderen

Det er mange argumenter for at seniorene ikke bør ha en stor økning i alkoholforbruket. Kroppen tåler alkohol dårligere enn før, og mange går også på ulike typer medisiner som kan være uheldig i kombinasjon med alkohol. Et annet spørsmål er hvordan de eldres alkoholbruk påvirker andre, som barn og barnebarn.

Barnevakt. Som generalsekretær i Actis opplever jeg at dette er noe mange tar opp med meg, som en aktuell problemstilling blant småbarnsforeldre. For noen er det ikke bare et spørsmål om besteforeldre kan være barnevakt, men om man tør å la dem være det, på grunn av høyt alkoholforbruk. En ny undersøkelse fra organisasjonen Av og Til  viser at 10 prosent har opplevd alkohol bruken til sine barns besteforeldre som problematisk. Hele 14 prosent svarer at de har opplevd at besteforeldre har drukket seg beruset med barnebarna til stede. Det er et høyt tall.

«Hvor mange glass tåler barnet ditt?» spør en kampanje før jul. Barns «promillegrense» går lenge før den voksne festversjonen. For barn er voksne som endrer seg skremmende nok, enten det er foreldre, besteforeldre eller andre nære voksne. Det trenger ikke være rølping og raving rundt for at det skal være ugreit for et barn.

I jula samles vi ofte med storfamilien og flere generasjoner. Skal det bli gode høytidsdager både for store og små er det viktig at de voksne viser hensyn og alkovett. Slik at saligheten fortsatt kan være å krype opp på et bæssmorfang, til en bestemor som er akkurat som hun pleier å være.

FØRST PUBLISERT I MIN EGEN BLOGG OG DERETTER I VÅRT LAND 19.12.2014

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt