Verdidebatt

Svensk brunskvetting

Svenskene har gjort det igjen. Bedrevet brunskvetting over kjølen. Denne gangen ved hjelp av SAS.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det skandinaviske flyselskapets reisemagasin, Scandinavian Traveler, har i sitt julenummer en lang artikkel av journalist Per Svensson, der han reflekterer over ekstremhøyres framvekst i Norden de siste årene.  Og han gjør det på "svensk" vis, ved å sidestille Fremskrittspartiet (FrP) med Sverigedemokraterna (SD) og Dansk Folkeparti (DF) – samt knytte disse partiene historisk til fascismen og nazismen.

Carl I. Hagen, som er omtalt i artikkelen, og Per Sandberg har protestert heftig og forlangt at SAS trekker magasin-nummeret tilbake.  Det er også nå blitt gjort, selv om SAS’ norske presseansvarlige, Tormod Sandstø, bedyrer at dette har skjedd på flyselskapets selvstendige initiativ – ikke etter påtrykk fra FrP.  Vi kan velge om vi vil tro ham eller ei.  Per Svensson tror ham ikke.  Til sin egen avis, Sydsvenskan, uttalte han i går:

– Att Fremskrittspartiet har sådan makt att de kan förmå SAS att dra in sin tidning är både obehagligt och skrämmande. Och det är oroväckande att SAS är så ängsligt för politiska påtryckningar. Det förvånar mig faktiskt.

Selv hevder Svensson at han er blitt misforstått i Norge.  Han har ikke koblet FrP til fascisme og nazisme, hevder han.  Han er blitt feillest, utelukkende fordi han nevner Carl I. Hagen og Vidkun Quisling i samme tekst.

Det er nærliggende å tolke dette som en etterpåklok fossroing – for han har vitterlig foretatt en slik kobling.  Det er vanskelig å forstå resonnementet i artikkelen annerledes, særlig når han har illustrert artikkelen med en "ideologisk" oversiktslinje, som starter med Quislings dannelse av Nasjonal Samling, og hvor Hagen og FrP (samt SD og DF) utgjør senere markeringer på samme linje.  Dermed presenteres visuelt en historisk utvikling som starter med Quisling (og Hitler), og som foreløpig ender med SD, DF – og FrP.

Det er heller ingenting i teksten som direkte motsier at det er en slik ideologisk sammenheng, selv om Per Svensson i ettertid påstår at han her har beskrevet to forskjellige utviklingslinjer, som ikke direkte kan sammenkobles.  Til Sydsvenskan svarer han, på spørsmålet om han har ”kopplat samman de norska nazisterna på 1930-talet och dagens Fremskrittsparti”:

– De är arga över en enda sak, nämligen att Quisling och Carl I Hagen förekommer i samma text. Vad de inte förstår är att jag beskriver två olika utvecklingsgrenar för vad man kallar högerextremism och högerpopulism idag.

Jo, han har foretatt en slik sammenkobling.  Eller sagt på en annen og litt mindre kategorisk måte:  Han har ikke tatt mange nok forbehold.

SAS har ikke bare trukket julemagasinet sitt tilbake.  Flyselskapet har også slettet Per Svenssons tekst fra nettet.  Sydsvenskan har imidlertid republisert den.  Les – og døm selv:

Så skal det i all anstendighets navn legges til at Per Svensson også har et poeng, når han er "förvånad" over at SAS har trukket artikkelen (og hele magasinet) tilbake etter reaksjonene fra FrP – for det er jo et tankekors at det partiet som (i hvert fall i opposisjon) stadig har hevdet at mediene undertrykker politisk ukorrekte meninger, står først i køen for å kreve sensur når de selv blir rammet.

Svensson går imidlertid svært langt i sin ”förvåning”.  Han ser dette som en bekreftelse på at FrP (i likhet med det han betrakter som dets skandinaviske søsterpartier, SD og DF) vil innføre pressesensur:

…det är extremt obehagligt. När man betänker situationen i både Danmark och Sverige med partier av liknande typ öppnar det rätt obehagliga framtidsutsikter när det gäller deras möjligheter att utöva påtryckningar på olika institutioner. Det gäller både företag och offentliga institutioner, kulturinstitutioner inte minst.

Lenke til intervjuet i Sydsvenskan:

Svensson oppfatter m.a.o. partier som FrP (samt SD og DF) som en fare for ytringsfriheten.  Disse partiene (og ganske mange andre meningsytrere i Norge og Danmark) betrakter derimot den svenske offentligeten som ytringsfrihets-innskrenkende.  To helt ulike virkelighetsforståelser, altså – i det ellers så "familiære" Skandinavia.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt